Mitovi i zablude o dojenju i alkoholu

Foto: Shutterstock

MAME koje su tek rodile sigurno su se naslušale svakakvih savjeta vezanih za dojenje i konzumaciju alkohola. Neki tvrde kako žena koja doji ne smije popiti ni kapljicu alkohola dok drugi smatraju kako joj koje piće ne može naštetiti.

Donosimo pravu istinu i popis najčešćih mitova:

"Žena koji doji ne smije popiti nijednu kapljicu alkohola"


To nije istina, kažu stručnjaci. Naravno, dojilje se ne smiju opijati niti napiti no smiju tu i tamo popiti koju kapljicu i to u umjerenim količinama. To znači da 1 čaša vina za nedjeljnim ručkom ili zdravica na vjenčanju prijatelja neće učiniti veliku razliku.

"Potrebno je tri dana da alkohol napusti mlijeko"


Još jedan potpuno netočan mit kaže portal Baby About. Kad bi trajalo puna 3 dana da alkohol napusti sustav, to bi značilo da je žena popila toliku količinu da je u smrtnoj opasnosti ili da ima ozbiljnih problema s jetrom. Jednoj čašici ne trebaju tri dana, a o vašoj težini te vrsti alkohola koju ste popili ovisi kada će napustiti tijelo.

"Alkohol pomaže pri stvaranju mlijeka"

Suludo i apsolutno netočno.

"Alkohol u majččinom mlijeku lakše će uspavati bebu"


Netočno i potpuno nemoralno.

"Nakon ispijanja alkohola potrebno je samo malo ispumpati mlijeka i ostatak će biti čist od alkohola"

To ne funkcionira na taj način. Ne možete samo ispumpati alkohol iz tijela pa ni ne pokušavajte ovu metodu.

Zaključak:

Mame koje doje mogu si tu i tamo dozvoliti koju čašicu, naravno - bez pretjerivanja! Prije dojenja obavezno pričekajte da alkohol napusti sustav (što znači da trebate pričekati barem 3 sata).

 

Pročitajte više