Najčešći uzroci sukoba između mama

Foto: Shutterstock

OPET se dogodilo? Potražila si odgovor na pitanje kako pomoći djetetu u nekom problemu s kojim se susrelo i naišla si na još jedan rat mama? Iako se isprva čini kao sasvim razuman razgovor, kako online, tako i uživo razgovori mnogo mama često završe razilaženjem u mišljenju. Krećemo od „najnježnijih“ uzroka ratova mama, pa prema onim najoštrijima.

Povezujuće roditeljstvo

Nosi li mama dijete dovoljno na rukama? Doji li? Ovo i slični postupci za neke mame su temelj teorije kako se snažna emocionalna veza s djetetom gradi već od djetetovih prvih dana i tada bi trebalo sve podrediti tome.

Plakanje je zdravo

Dok jedan dio majki vjeruje kako nema smisla udovoljavati svim djetetovim željama, neke majke ipak smatraju da je pustiti dijete da počne plakati nedopustivo i veliki grijeh.

Alergije na hranu

Sukobi su česti i između majki koje su spremne vrlo rano svojoj djeci ponuditi sve namirnice i onih koje smatraju kako bi djecu trebalo hraniti isključivo onako kako piše u knjigama već nude djeci većinu namirnica već u prvim kašicama.

Zajedničko spavanje

Ovdje se često pitanje sigurnosti suprotstavlja povezanošću s djetetom. Riskirate djetetov život ako spava uz vas, a zanemarujete ga ako spava u krevetiću. Kako god odlučili u ovoj temi, vjerojatno ćete biti u krivu.

„Malo po guzi“

Dio mama smatra kako su one izrasle u kvalitetne osobe bez obzira na to što su u djetinjstvu povremeno znale dobiti po guzi, dok se druge žustro protive bilo kakvom obliku kažnjavanja djeteta jer može dovesti do anksioznosti i alkoholizma kod djeteta kada odraste.

Samo organska hrana

Obje strane ove rasprave bit će glasne i naći će se tu argumenata kako se dijete treba postupno navikavati na svu hranu, dok će zagovornici organske hrane rado spominjati alergije na hranu, autizam i rak do kojeg može dovesti hrana tretirana pesticidima. Dok će većina majki biti svjesna da je ipak zdravije pripremiti bebi domaću kašicu, dio majki smatra kako je kupljena kašica sigurnija jer je morala proći mnoge kontrole prije nego je stavljena na police u trgovinama.

Postupci pri porodu

Dok neke mame/ buduće mame maštaju o porodu kod kuće, druge će jasno dati do znanja da razmišljaju o carskom rezu i epiduralnoj anesteziji i spremne su ih prihvatiti ako bude prilike.

Dojenje/ bočica

Majke koje odlučuju da ne žele dojiti vrlo često bivaju osuđivane od okoline, pogotovo drugih majki, zbog svoje sebičnosti jer djetetu ne žele pružiti najbolje, dok one koje doje često nose oznaku mama koje pretjeruju s dojenjem na zahtjev i hvalisanjem tog čina, ali i pretjerano dugog dojenja.

Kućanica VS. Zaposlena mama

Gdje je granica na kojoj je potrebno odlučiti na koju strani krenuti? Dok mame koje ostaju doma nerijetko maštaju o odlasku da posao da odmore um, mame koje rade najčešće smatraju da su kućanice prave sretnice jer imaju priliku provoditi cijele dane s djetetom.

Cijepljenje

O, cijepljenje je svakako uzrok najžustriji rasprava. Bez obzira vjerujete li da cijepljenje može ostaviti teške posljedice na djetetu ili ipak mislite kako se medicina ipak ne razvija toliko dugo uzalud, naučite se poštovati tuđe mišljenje.

Jednako kao što vama smeta kad se neko usudi govoriti vam kako da odgajate dijete, tako je i drugim majkama teško slušati da netko smatra njihove metode lošima. I tada počinje napad, koji je kao što znamo ponekad najbolja obrana, ali nekad je i sasvim bespotreban početak konflikta.

 

Pročitajte više