Ne svađajte se pred djecom: Kako riješiti roditeljske sukobe oko odgoja?

Foto: Shutterstock

GOTOVO jednako frustrirajuće kao neposlušno dijete jest i nemogućnost roditelja da zajednički djeluju kako bi riješili problem.

Mnogi parovi vjeruju da će odlično funkcionirati zajedno kao roditelji isključivo zbog toga što se vole i uživaju u međusobnom društvu. Međutim, sukobi zbog različitih stavova o odgoju djeteta uobičajena su stvar.

Poput neslaganja oko financija ili seksa, pitanje odgoja i odnosa prema djetetu može se pretvoriti u trajnu raspravu među roditeljima. Stavovi i roditeljski izbori uglavnom su posljedica individualnih vrijednosti i iskustava s našim roditeljima, a takve roditeljske norme variraju od osobe do osobe. Roditelji vašega partnera sigurno su imali drugačiji pristup odgoju od vaših roditelja.

Tipična neslaganja oko odgoja mogu se uglavnom svesti na dvije kategorije:

1. Kazne. Partneri se ne slažu oko načina na koji treba disciplinirati dijete, npr. jedan mu želi zabraniti slatkiše, a drugi ga poslati "na hlađenje" u kut.

2. Odgovornosti. Partneri se ne slažu oko odgovornosti koje dijete treba imati. Npr. jedan roditelj smatra da dijete treba ići samo u školu i ostatak se vremena igrati, dok ga drugi želi zatrpati izvanškolskim aktivnostima.

Usprkos neslaganjima, iznimno je važno da u nastupu pred djetetom budete ujedinjeni. Razgovarajte i dijelite mišljenje s partnerom. "Zato što sam ja tako rekla/rekao" argument je koji neće proći ni kod djeteta ni kod partnera.

Ponekad, ako je potrebno, odgodite svađu pa je nastavite kasnije. Ako ste ljutiti, do dogova u tom trenutku vjerojatno neće doći. Također, pazite da dijete ne počne iskorištavati vaše neslaganje. Kako odrastaju, djeca često pokušavaju iskoristiti popustljivijeg roditelja kojega onda pitaju za sva dopuštenja, iako znaju da im stroži roditelj neke od ideja ne bi dopustio. Ako ste vi popustljivija strana, razgovarajte s partnerom prije nego što donesete konačnu odluku.

Nikada se ne svađajte pred djecom. Koliko god situacija bila napeta, važno je da djeca ne misle da su uzrok svađe.

Ako ništa drugo ne pomaže, za pomoć se obratite stručnjaku u lokalnom obiteljskom centru.

Pročitajte više