Prvi sat djetetova života: Važan i za mamu i za bebu

Foto: Shutterstock

PRVI sat djetetova života stručnjaci nazivaju zlatnim satom. U to vrijeme dijete može značajno profitirati od fizičkog kontakta s majkom, prvoga sisanja te povezivanja s majkom i ocem.

Dodir golom kožom

Nekoliko jednostavnih radnji smirit će i vas i dijete. Dodir golom kožom pomaže djetetu pri kontroli srčanih otkucaja, disanja i tjelesne temperature. Djeca koja su gola naslonjena na majčinu kožu u prvom satu života lakše će početi sisati. Dijete nakon rođenja jednostavno stavite golo na prsa te mu pružite prvi, mekani i topli ležaj. Nakon što dijete bude oprano i pregledano, može vam nastaviti ležati na prsim prekriveno dekicom. Također je važno bolničkom osoblju ranije najaviti da želite takvu proceduru.

Prvo dojenje


To ključno razdoblje stimulira majčine hormone važne za proizvodnju mlijeka i smanjenje postporođajnog krvarenja. Dojenje smanjuje rizik od raka dojke i reproduktivnih organa, oslobađa hormone oksitocin i prolaktin te predstavlja hranu koja najbolje odgovara nutritivnim potrebama djeteta, "ugrijanu" na pravu temperaturu i poslužena tako da se dijete najlakše poveže s majkom. Dokazano je i da dojenje osnažuje djetetov imunitet u prvim tjednima života te pomaže pri razvoju normalnoga metabolizma, smanjujući rizik od pretilosti, alergija i astme.

Iskustvo je pokazalo da sve novorođenčad, stavljena majci na prsa, počinje sisati po istom obrascu. Nekima treba manje, nekima više vremena. Nakon poroda, postavljeno na majčina prsa, dijete će:

1. Plakati.
2. Smiriti se.
3. Početi se micati.
4. Pokreta će biti sve više i dijete će se pokušati pomicati prema majčinim grudima
5. Jednom kada dijete pronađe dojku, vjerojatno će se malo odmoriti. To se često protumači kao znak da dijete nije gladno, što je pogrešno.
6. Nakon kratkog odmora, dijete će nastaviti "istraživati" dojku mirisanjem i lickanjem te zatim početi sisati.
7. Nakon hranjenja će zaspati.

Kako se ističe, ako ga nitko ne ometa, svako će dijete proći taj proces. Dijete treba pustiti da u miru prođe kroz sve navedene faze jer svako požurivanje može biti kontraproduktivno.

Ograničite goste tijekom prvoga sata

Iako su vaši bližnji sigurno znatiželjni i žele što prije vidjeti djetešce, nemojte ih sve pozvati u prostoriju tako rano. Prvo vrijeme dijete treba provesti samo sa svojim roditeljima, piše portal Health4mom.


 

Pročitajte više