Spavanje kod djece: kada je pravo vrijeme za jastuk?

Foto: Shutterstock 

RODITELJI se često pitaju kada da upoznaju dijete s novim predmetima. Prvo iskustvo vašeg djeteta s novo stvari ovisi prije svega o njegovom razdoblju. I dok su neke stvari kao pijenje iz čaše ili prestanak nošenja pelena razlozi za slavlje, druge mogu ugroziti djetetovo zdravlje. Na primjer, uvođenje jastuka prije vremena može izazvati gušenje.

 
Za stariju djecu i odrasle dobar jastuk znači razliku između nemirnog sna i dobro prospavane noći. Ali za bebe i mlađu djecu jastuk nije potreba kako bi bolje spavali. Ako vaše dijete već spava udobno, jastuk mu nije potreban.
 
Prava posteljina i madrac pomažu djeci da im bude što ugodnije tijekom noći. Što je dijete starije, jastuk će mu omogućiti potrebnu potporu za vrat i glavu i tako osigurati dobar san.
 
Stručnjaci savjetuju da pričekate s davanjem jastuka dok vaše dijete na navrši 2 godine i preseli se iz krevetića u pravi krevet. Iako u krevetiću spava bez problema, jastuk može simbolizirati prijelaz u "pravi" krevet. Prevrtanje i guranje deke pod glavu mogu biti znak da je dijete spremno za jastuk. Ali ako jastuk koji ste mu dali završi na podu , vaše dijete vjerojatno ne treba potporu za vrat i glavu kako bi mirno spavalo.
 
Liječnici upozoravaju kako premekana posteljina, kao jastuk ili plišane igračke u obliku jastuka mogu povećati rizik od gušenja. Ovi mekani predmeti mogu onemogućiti djetetu da jednostavno diše, posebno ako je dijete premalo da samo odgurne jastuk od lica.
 
Izbjegavajte pernate jastuke koji sadrže alergene i mogu smetati djeci s astmom. Mali jastuk, kao onaj koji se koristi u avionima, može osigurati potporu, dok debeli, mekani jastuci mogu uzrokovati da dijete "potone" dok spava.

Pročitajte više