Stručnjaci poručuju: Trudnice bi trebale više vježbati

Foto: Shutterstock
 
NJEMAČKI zdravstveni stručnjaci počeli su uz vladinu podršku provoditi javnu kampanju kojom se trudnice pozivaju da više vježbaju.
 
Trudnice se poziva da ne smanjuju fizičke aktivnosti kad im se poveća težina. Trebale bi umjereno vježbati, ukupno najmanje 150 minuta tjedno. Vježbe bi trebale biti takvog intenziteta da izazovu lagano znojenje i brže disanje. Preporučuje se pola sata bržeg hodanja na dan ili vožnja biciklom.
 
Vježbanjem na otvorenom ostvaruju se dva cilja istovremeno. Sunčeve zrake na koži povećavaju razinu vitamina D, koji pada tijekom trudnoće, dok kretanje unapređuje cirkulaciju i opće fizičko stanje.
 
Bolje je vježbati nekoliko dana u tjednu nego odraditi spomenutih 150 minuta u komadu, kažu stručnjaci.
 
Vježbanje bi trebalo biti ugodno trudnici i svakako se prije snažnije fizičke aktivnosti potrebno konzultirati s ginekologom. 
 
Osim što ćete redovitim vježbanjem spriječiti nakupljanje suvišnih kilograma, tijelo će se tako postepeno privikavati na dodatnu težinu koju mora nositi, a vježbanje vrlo dobro djeluje i na stabilnost koja je čest problem kod trudnica kada trbuh počne primjetnije rasti. 
 
Ne zaboravite unositi dovoljno tekućine tijekom trudnoće, a posebnu pažnju potrebno je posvetiti odjeći i obući. Tenisice bi trebale biti čvrste i stabilne kako bi se izbjegle ozljede, a odjeća lagana pamučna kroz koju koža može disati. 

Pročitajte više