Tri "Dobar dan" - a

 Foto: Shutterstock

KOLIKO je zaista bitno da vas malo dijete pozdravi s „Dobar dan“? I što zapravo znači biti pristojan, ljubazan, kulturno se ponašati? Da li jedno povlači drugo?
 
Bila sam sa sinom koji je nedavno proslavio četvrti rođendan u šetnji centrom Zagreba. Obratila nam se neka starija gospođa u tramvaju koja je glasno zapazila da mali poznaje brojke i slova. Naime, na sav je glas čitao tablice automobila u prolazu. ŠI 3678 ZS, ZG 4930... Ljubazno sam odgovorila gospođi, bili smo na izlazu iz tramvaja.
 
Prvi usmjereni kontakt bio je sa službenicom u državnom zavodu. „Dobar dan“. „Dobar dan“. Službenica je ponovila „Dobar dan“ gledajući u dijete, ali on je uopće nije doživio. Igrao se s Jurićem po stolu službenice i razgovarao sa mnom. Pohvalila ga je kako lijepo izgovara te ga pitala koliko ima godina i kako se zove.
 
Još uvijek nije želio komunicirati direktno te je meni odgovore šapnuo na uho. Zatim mu se ponovno obratila s pitanjem želi li vidjeti njezin autić? Kimnuo je i uspostavili su kontakt pogledima i smiješkom. Službenica je zatim na stol stavila malog konjića i pitala ga sviđa li mu se njezin autić? Tad je dobila osmijeh od uha do uha i vragolasti pogled, oči su se caklile. 
 
Nakon obavljene obveze proučili smo staru lokomotivu na Glavnom kolodvoru, sjedili pored fontane i užinali... Prolazili smo kraj ulaza u Importanne centar te se uputili na wc. Pronašli smo ga, spustili se stepenicama još koji kat i otvorili teška vrata.
 
Tu nas je dočekala gospođa u tamnoplavoj kuti. „Dobar dan“. „Dobar dan“. „Plaća se dvije kune.“ U redu, nemam sitno te sam joj pružila sto kuna netom s bankomata. „Žao mi je, morat ćete negdje razmijeniti novac.“
 
Prvo, svaki ugostiteljski objekt i svaki shopping centar obvezan je osigurati wc za goste. Pitam se onda koliko je legalno obavljanje nužde dodatno naplaćivati? Trebamo li za to dobiti fiskalni račun? „Hvala, doviđenja, mali može i neko drvo zaliti.“ „Mislili ste samo za njega? Onda odite.“ „Doviđenja, ljubazna gospođo.“
 
U Botaničkom  vrtu nam je bilo prekrasno i teška smo se srca uputili doma na spavanje. Želio je ipak još malo zatrpavati Jurića kamenčićima pa smo se smjestili u hlad na klupicu ispred zgrade NSB-a (bivše?).
 
Proćelavi muškarac srednjih godina s naočalama sjedio je sam na klupi pored i glasno viknuo „Dobar dan!“. „Dobar dan.“ „A limač, dobro, ne poznaje me, ali ne bi li trebao pozdraviti... ne bi li mu mama trebala to reći...“ „Još je mali“, odgovorila sam sa smiješkom računajući da se gospodin šali, ljubazno čavrlja.
 
Ali pogledala sam ga i potpuno nepoznati čovjek bio je potpuno ozbiljan i namjeravao mi držati prodiku, tek je počeo. „Gospodine, vi odgajajte svoju djecu, a ja ću svoju, može tako?“ „Pa ne morate se odmah ljutiti“, rekao je. Taj mi čovjek ne znači ništa i nisam svoje emocije njemu posvetila, ali nisam mu željela posvetiti niti svoje vrijeme, svoju energiju. „Ja nemam djecu.“, rekao je. ?! „Doviđenja.“ Doviđenja.“
 
Je li zaista nužno da vas četverogodišnje dijete pozdravi? Što to znači? 
 
Igramo se „utrke puževa“, „čovječe ne ljuti se“ i slično i svaki puta kada se figurice približe jedna drugoj kažu si „dobar dan“, „dobar dan“. Kod buđenja kada ispod dekice prvi puta ugledamo noge i prstiće kažemo im „dobro jutro!“.
 
To je zabavno i logično. Zašto bi dijete koje reagira prirodno iskreno te uspostavlja osobne kontakte reagiralo na površne i isprazne fraze odraslih? Želite li komunicirati s djetetom, uspostavite osoban kontakt. Zaslužite pozdrav, ili još iskreniji smiješak i pogled ljubavi, radosti.
 
Što znači „Dobar dan“? Moja će djeca tu frazu izgovoriti samo ako su ucijenjena ili znaju da će biti kažnjena za neposlušnost. Što vam to govori? Možda ne odgajam svoju djecu kako većina smatra primjerenim, ali odgajam svoju djecu poštujući individualnost i podržavajući iskrenost, nepatvorenost, djetinjastost.
 
Poštujem njihovo vrijeme i njihovu energiju. Taj je zadatak mnogo teži od učenja fraziranja. Smatram da za to ima vremena.
 
Zrinka Babić
predsjednica Udruge za skrb djece s posebnim zdravstvenim potrebama 3L
 
udruga3L.wordpress.com
slatkikosecer.wordpress.com
facebook.com/SlatkiKaoSecer

Pročitajte više