Trudnoća i prehrana: Kako konzumirati određene namirnice

Foto: Shutterstock

U trudnoći vas sa svih strana obasipaju informacijama o prehrani i više niste sigurni koje su od njih točne. Kako bi se lakše snašli u cijeloj zbrci oko toga što smijete, a što ne smijete jesti donosimo vam četiri osnovne grupe namirnica i kako ih pravilno konzumirati.

 
1. Sir
 
Cheddar, ementaler, edamer i parmezan savršeno su sigurni za konzumiranje u trudnoći i dobar su izvor kalcija za vas i vaše dijete. Feta sir, mozzarella, svježi sir i halumi sir možete jesti sve dok su napravljeni od pasteriziranog mlijeka, pa prije kupnje uvijek provjerite deklaraciju. Camembert je siguran ako se koristi kuhan, dok brie, gorgonzola, raquefort i danish blue mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja može uzrokovati pobačaj. Držite se podalje od mekanih, nepasteriziranih sireva.
 
2. Jaja
 
Tvrdo kuhana jaja i dobro pečena kajgana sigurni su za konzumiranje u trudnoći, kao i jaja koja se nalaze u pečenim kolačima. Majonezu kupujte samo ako je napravljena od pasteriziranih jaja. Pržena ili poširana jaja moraju biti u potpunosti pečena, što znači da žumanjak i bjelanjak moraju biti tvrdi. Meko kuhana i slabo pečena jaja nije preporučljivo konzumirati, jer mogu uzrokovati salmonelu. To vrijedi i za mousse, tortu od sira i domaću majonezu.
 
3. Riba
 
Bakalar, list ili druga bijela riba mogu se konzumirati u neograničenim količinama, a dobar su izvor kalcija i proteina potrebnih za razvoj djeteta. Plava riba, skuša i losos bogati su Omega 3 masnim kiselinama, ali nemojte ih jesti češće od dva puta tjedno. Ne bi smjeli pojesti više od četiri konzerve tune tjedno. Sushi je dobar ako je riba bila smrznuta i ako nema visok postotak žive, stoga uvijek prije jela provjerite. Morski pas i sabljarka bogati su živom što može naškoditi vašem djetetu. Jedenje sirovih plodova mora, kao što su kozice ili školjke, može uzrokovati trovanje hranom.
 
4. Meso
 
Piletina, puretina, govedina i svinjetina sigurni su za jelo dok god su dobro kuhani, bez tragova crvenila ili krvi. Posebno budite oprezni s kobasicama i mljevenim mesom. Dozvoljene su sve vrste salama sve dok ih držite u frižideru čitavo vrijeme. Krvav odrezak i tartar mogu uzrokovati otrovanje hranom. Paštete, čak i one od povrća, mogu sadržavati listeriju, a jetrica ima visoku razinu vitamina A, što može naštetiti vašem djetetu.  

Pročitajte više