Trudnoća u tridesetima: Odlični uvjeti za stvaranje obitelji

Foto: Shutterstock

MNOGI tridesete smatraju najsretnijom dobi za majčinstvo. Žene u tim godinama obično imaju stabilan odnos s partnerom i karijeru, što su odlični početni uvjeti za stvaranje obitelji.

Isto tako, ako ste u dužoj vezi, s partnerom ste zasigurno vrlo povezani, vaš odnos je zreo i prošli ste već mnogo avantura prije nego što ćete se upustiti u najveću - roditeljstvo.

To je dobra vijest. Loša vijest je velika razlika u sposobnosti zatrudnjivanja između ranih i kasnih tridesetih godina. Što više odmiče četvrto desetljeće vašeg života, plodnost se smanjuje. Stručnjaci za plodnost stoga savjetuju ženama da ne čekaju predugo s djecom ako su u tridesetima, osobito ako žele više od jednog djeteta.

Prednosti

Trudnoća u tridesetima ima financijskog i praktičnog smisla. Vjerojatno imate više prihode i bolje stojite nego u dvadesetima jer ste imali vremena upoznati poslovni svijet.

Dovoljno ste mlade da imati energije posvetiti se djetetu, izdržati neprospavane noći i trčanje za mališanom koji istražuje svijet. Iako se sve razvijamo različitim tempom, žene u tridesetima češće poznaju same sebe bolje od onih u dvadesetima.

Nedostaci


Većina stručnjaka kao granicu najbolje dobi za zatrudnjivanje stavlja 35. godinu. U ranim tridesetima šanse za začeće su blago niže nego u dvadesetima, kao i vjerojatnost pobačaja te kromosomskom poremećaja. Međutim, od 35. godine nadalje plodnost se smanjuje mnogo brže, a raste vjerojatnost od genetskih abnormalnosti pa liječnici u toj dobi gotovo rutinski preporučuju preglede kao što su kombinirani probir na kromosomopatije, amniocenteza i slično.

Nakon 35. rastu i vjerojatnosti komplikacija u trudnoći, pobačaja te porođaja carskim rezom.

Većina žena nakon 35. ipak neće imati probleme s plodnošću, trudnoćom i porodom


Međutim, treba imati na umu da velika većina žena nakon 35. godine ipak neće imati nikakve probleme s plodnošću, trudnoćom i porodom.

Zanimljivo je i da je dob između 35. i 39. godine najvjerojatnija za dobivanje - blizanaca, čak i bez procesa potpomognute oplodnje. Naime, žensko tijelo inače luči oslobađa jajnu stanicu po ciklusu, ali u starijoj dobi dolazi do hormonalnih promjena koje mogu dovesti do toga po ciklusu imate više slobodnih jajnih stanica.

Pročitajte više