Učinkoviti načini opuštanja u trudnoći

Foto: Shutterstock
 
MNOGE trudnice osjećaju stres i tjeskobu tijekom trudnoće zbog svih fizičkih i psihičkih promjena koje se u trudnoći događaju. Blaga anksioznost ne može previše štetiti, no prekomjeran stres nije dobar ni za trudnicu ni bebu. Sljedeće stvari mogu umanjiti stres kod trudnica:
 
Putovanje
 
Ne mora to biti daleko putovanje, dovoljno je uhvatiti partnera za ruku i otići na jednodnevni izlet u prirodu. Ako vam ovo nije prva trudnoća, ovo je ujedno dobar način da posvetite starijem djetetu pažnju prije nego prinova stigne u obitelj.
 
Spa tretman
 
Kada rodite nećete imati dovoljno vremena za sebe. Zato je sada idealno vrijeme za opuštanje. Ne trebaju vam skupi odlasci u kozmetičke salone, bit će dovoljno zamoliti partnera da vas izmasira i osigurati si mirisne svijeće, kupku i dovoljno vremena za uljepšavanje.
 
Lagana tjelovježba
 
Kao i prije trudnoće, tako i trudnoći vježbanje odlično djeluje u borbi protiv stresa. Dovoljna je već lagana šetnja, sat pilatesa ili joge. S liječnikom se savjetujte o tome postoje li vježbe koje ne bi smjele izvoditi.
 
Podijelite svoje brige s partnerom
 
Trudnice brinu o mnogo toga, od pitanja oko poroda, trudnoće, pa do svakodnevnih briga koje imaju svi ljudi. Podijelite svoje brige s partnerom, prijateljicom ili liječnikom kako bi vam savjetom ili da vas samo saslušaju pomogli da se bolje osjećate. 
 
Pazite na prehranu
 
Poslovica "Sada moraš jesti za dvoje!" ne znači da trebate jesti duplo više, već duplo zdravije. Trudnice često unose mnogo "praznih" kalorija koje ih ne čine sitima, nemaju korisnih nutrijenata, poput slatkiša i grickalica. Iako je pod stresom najlakše posegnuti za nezdravom hranom kao utjehom, ne liječite probleme hranom!
 
Odmor
 
Čest i pretjeran umor sasvim je normalan u trudnoći, stoga je dovoljno odmora vrlo važno u borbi protiv stresa, ali i dodatne fizičke iscrpljenosti koja može jutarnje mučnine ili bolove učiniti još više nepodnošljivima.
 
Provedite vrijeme s najboljom prijateljicom
 
Razgovor o kozmetici, poslu i sve nevezanom uz trudnoću mogu opustiti trudnicu i izbaciti iz svakodnevno trudničke kolotečine.
 
Prepustite se ljenčarenju
 
Većina trudnica, osobito u zadnjem tromjesečju nema potrebu za izlaskom iz kuće. Odmor i uživanje s najbližima nešto je na što imate puno pravo, pa uživajte u tome.

Pročitajte više