Jutarnje mučnine dobre su za vašu bebu!

Jutarnje mučnine dobre su za vašu bebu!
Foto: Shutterstock
 
ČAK 85 posto trudnica osjeća česte mučnine i ima problema s povraćanjem tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Iako jutarnje mučnine mogu utjecati na vaše tijelo, ali i duh, u časopisu Journal of Reproductive je dokazano kako sva ta muka doista ima smisla, jer je korisna za vašu bebu.
 
Istraživači su u sklopu studije promatrali više od 850 000 trudnica. Zaključili su kako trudnice koje osjećaju mučnine i povraćaju u prvom tromjesečju imaju znatno manje pobačaja i rađaju zdraviju djecu, a prijevremenih poroda je svega 6,4 %. Kod žena koje nisu imale mučnine zabilježeno je 9,5 posto žena koje su prijevremeno rodile.
 
Jutarnje mučnine uzrokovane su brzim porastom hormona ljudskog korionskog gonadotropina (Hcg hormon) koji se luči iz posteljice u prvom tromjesečju. No, mučnine ipak nisu uvijek dobre. U slučaju da su one vrlo teške i dugotrajno znatno iscrpljuju trudnicu, pa je samim time više izložena stresu, tada to više nema pretjeranih koristi za dijete.
 
Svakako savjetujemo redovite kontrole kod vašeg ginekologa kako bi mogao pratiti vaše i zdravlje djeteta za vrijeme trajanja mučnina.
 
Ako ne znate kako si pomoći, pokušajte sa sljedećim:
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedite više manjih obroka.
 
Pijte puno vode.
 
Povremeno grickajte kandirani đumbir ili listiće paprene metvice.
 
Pokušajte promijeniti prenatalne vitamine ako ih uzimate. Neki jednostavno ne odgovaraju svim trudnicama, pa mogu pogoršati stanje i učiniti mučnine snažnijima.
 
Jedite krekere kada mučnine traju.
 
Odmarajte više, jer će tako vaš organizam lakše podnositi mučnine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara