Vijeće Europe poziva Francusku na zabranu šamaranja djece

Foto: Shutterstock
 
UNATOČ svim pozivima da promijene zakone u Francuskoj koji dopuštaju roditeljima da pljusnu dijete, udaranje djeteta je još uvijek zakonski legalno. Sada se Vijeće Europe priključilo tim zahtjevima i pozvalo Francusku na promjenu zakona.
 
Trenutnim zakonima Francuska krši aktualnu Europsku konvenciju o ljudskim pravima jer dopušta najčešći oblik kažnjavanja u obitelji, pljuske. 
 
Naime, Vijeće Europe smatra kako trenutni zakon koji regulira fizičko kažnjavanje nije dovoljno jasan, precizan i obvezujuć. Iako je nasilje prema djeci zabranjeno, roditeljima je dopušteno "disciplinirati ih".  
 
Francuska ministrica Rossignol smatra kako zakonodavstvo ne može zaustaviti roditelje od fizičkog kažnjavanja ako oni smatraju da je to potrebno. Zakon, navodi ministrica, ne treba mijenjati, već treba zajednički razmotriti posljedice i koristi tjelesnog kažnjavanja u odgoju djece.
Iako je većina ministara za zabranu discipliniranja djece, javnost kroz ankete daje do znanja da se protivi zabrani pljuske.
 
Thierry Vidor smatra kako nije glavni cilj zabraniti samo pljuskanje djeteta, već svaki mali čin nasilja koji bi roditelji mogli koristiti u discipliniranju djece.
 
Vijeće Europe i njihov poziv na promjenu zakona nije obvezujuć, pa ne mogu nikako sankcionirati Francusku ako odbije promjenu zakona. Pljuska je zabranjena od 27 od 47 članica Vijeća Europe. 
 
No, ovim izmjenama ne želi se uništiti obitelji ili roditelje poslati u zatvor, već svima omogućiti neki oblik pomoći kako bi shvatili kako je odgoj moguć i bez batina. Ipak, mnogo Francuza smatra kako se zakon ne bi trebao miješati u to kako će koji roditelj odgajati svoje dijete, prenosi RFI.

Pročitajte više