Vježbanje u trudnoći: 8 jednostavnih pravila kojih se trebate pridržavati

Foto: Shutterstock

OVAJ PUT nećemo govoriti u tipovima vježbi u trudnoći i njihovu intenzitetu, već pravilima kojih bi se trebale pridržavati sve trudnice koje vježbaju, bez obzira na to u koliko su dobroj formi i koliko često vježbaju.

1.    Razgovarajte sa svojim liječnikom

Bez obzira na to što se vi osjećate dobro, svakako bi trebalo razgovarati sa svojim liječnikom prije početka vježbanja u trudnoći. Vjerojatno ne postoje nikakve prepreke da se nastavite baviti fizičkom aktivnošću, no svakako je bolje, zbog sigurnosti bebe, da još jednom sve provjerite s liječnikom.

2.    Pijte puno vode

Posebnu pažnju u trudnoći potrebno je posvetiti dovoljnom unosu tekućine. Voda je svakako najbolji izbor i potreba za njom se tijekom vježbanja dodatno povećava. Pijte dovoljno tekućine prije, tijekom i nakon vježbanja. Dehidratacija organizma može dovesti do pretjeranog povećanja tjelesne temperature, ali i pojave kontrakcija, a oboje može biti opasno za bebu.

3.    Dodatne kalorije

Trudnicama se preporučuje dodatni unos od 300 do 500 kalorija dnevno, osobito ako vježbaju u trudnoći. To je daleko od ustaljene tvrdnje kako trudnica mora jesti za dvoje, ali zapravo samo mora jesti dvostruko zdravije. Dodatni unos kalorija svakako bi trebao biti iz voća, povrća i nemasnog mesa i žitarica.

4.    Zagrijavanje

Prije kvalitetnog vježbanja, kako prije trudnoće, tako i sada, potrebno se postupno zagrijati. Zagrijavanje priprema mišiće i zglobove na tjelesnu aktivnost i postupno povećava otkucaje srca. Treba imati na umu da vaša beba osjeća sve, pa je i bebu potrebno postupno pripremiti na vježbanje.

5.    Kretanje

Tijekom treninga važno je da cijelo vrijeme budete u pokretu. Ako jednostavno mirno stojite na mjestu nakon zahtjevnije vježbe može se smanjiti protok krvi kroz maternicu i izazvati vrtoglavice. Kada odmarate od vježbi polako hodajte na mjestu. Ako osjetite vrtoglavice legnite i noge držite barem jednu minutu na povišenom.

6.    Hlađenje i istezanje

Na kraju vježbanja nemojte naglo prestati. Lagano hodajte nekoliko minuta kako bi se rad srca smirio i ujedno velikom koracima istegnite mišiće i spriječite grčeve i ukočenost mišića.

7.    Ne pretjerujte

Povećanje protoka krvi u trudnoći obično čini da je tjelesna temperatura nešto viša. Za vrijeme vježbanja u trudnoći mnogo brže dolazi do pregrijavanja. Budite sigurni da unosite dovoljno vode u organizam, da nosite prozračnu pamučnu odjeću i ne nabijate si prejak tempo.

8.    Vježbajte redovito

Neka vježbanje postane vaša rutina. Mnogo je manja opasnost od ozljeda ako se vježbe izvode redovito, a ujedno održavate organizam u boljoj formi.

Pročitajte više