Zašto su magnetići potencijalno opasni za mališane?

Foto: Shutterstock

NA TRŽIŠTU se pojavljuju nove igračke s magnetima koji su sve snažniji, ali i šareni magneti koji stoje na hladnjacima i privlače pažnju mališana. Međutim, povećava se i broj ozbiljnih ozljeda koje su posljedice gutanja takvih magneta, pokazalo je kanadsko istraživanje.

U nekim slučajevima gutanje magneta može biti čak i fatalno, upozoravaju stručnjaci. Znanstvenici su analizirali podatke 94 djece za koje se sumnja da su progutali magnete. Kod 30 ih je sa sigurnošću potvrđeno da su progutali jedan ili više magneta.

Studija je podijeljena na razdoblje od 2002 do 2009. godine te od 2010. do 2012. Otkriveno je da su se slučajevi gutanja magneta utrostručili otkad su se na tržištu pojavili drugačiji, sitniji i sferični magneti. Broj ozljeda uzrokovanih magnetima gotovo je 10 puta veći nakon 2009. godine.

Šestero djece moralo je na operaciju zbog opasnosti od sepse i perforacije crijeva. Svih šest slučajeva dogodilo se nakon 2010. godine.

Otkriveno je i da su magneti kojima se djeca igraju nakon 2009. godine oko 70 manji od prijašnjih, ističe se u istraživanju koje su proveli znanstvenici u najvećoj kanadskoj dječjoj bolnici, Bolnici za bolesnu djecu u Torontu, te tako pogodniji za gutanje. Rad je objavljen u Journal od Pediatrics.

Pročitajte više