Žgaravica u trudnoći: Zašto nastaje i kako je možete ublažiti?

Foto: Shutterstock

BROJNE trudnice u nekom dijelu trudnoće pate od žgaravice. Radi se o vrlo neugodnom osjećaju za koji nema univerzalnog lijeka. Uzrok je kiselina u probavnom sustavu, što možete pokušati smiriti tek promjenom prehrambenih navika.

Kako prepoznati žgaravicu?

Za žgaravicu je karakteristično peckanje u trbuhu koje se probavnim sustavom diže prema gore. Često ga prate vraćanje hrane, neugodan okus u ustima, bol trbuha te nadutost nakon obroka. Žgaravica se često pojavljuje upravo u trudnoći zbog biše razloga. Naime, hormoni usporavaju probavu i obroci se stoga duže razgrađuju. Opuštaju se mišići, među kojima i onaj između jednjaka i želuca pa se kiselina počinje vraćati prema gore. Još jedan od uzroka je i povećana maternica koja pritišće organe.

Što možete učiniti?


Jedite više manjih obroka. Pazite da su zdravi i lako probavljivi (bogati vlaknima).

Nemojte jeste dva-tri sata prije spavanja.

Pokušajte identificirati koje vam namirnice smetaju pa ih izbjegavajte.

Prestanite pušiti i piti alkohol. Budući da ste trudni, učinite to i ako nemate žgaravicu.

Jedite u uspravnom položaju te polako i dugo žvačite hranu.

Pijte mnogo tekućine, ali rasporedite je u manje doze tijekom cijelog dana.

Žvačite gume za žvakanje jer one potiču lučenje sline koja pomaže neutraliziranju želučane kiseline. Pritom izbjegavajte žvakaće sa šećerom ili s okusom peperminta.

Smanjite ili izbacite iz prehrane sljedeće namirnice: kavu, gazirana pića, slatka jela i pića kao što su med, sirupi i sl.; juhe i sokove od rajčice, citrusno voće, masnu i pečenu hranu te jako začinjenu hranu, čokoladu, peperminte i masno mlijeko.

Nakon obroka pojedite malo papaje, badema ili jogurta.

Kod žgaravice, ali i jutarnjih mučnina, mnogim trudnicama pomaže đumbir. Možete ga koristiti u čaju, ali i kao začin u jelima.

Koliko je moguće, izbjegavajte stresne situacije, više se odmarajte i opuštajte!

Pročitajte više