A što se događa s tatom?

Foto: 123 
 
VRIJEME koje ste proveli sa svojim partnerom, njegovo ponašanje za vrijeme trudnoće, uloga koja je preuzeo na sebe svih tih mjeseci... jasni su pokazatelji kakvog ćete tatu imati uza sebe u trenutku kada donesete dijete na svijet i tijekom njegova odrastanja. Istina je da su iznenađenja moguća te da poneki muškarac kada dođe veliki dan dozivi radikalnu promjenu i pobjegne od obaveze koju podrazumijeva odgoj djeteta.
 
Kako se većina tata ne snalazi baš dobro u novoj ulozi, jer su inače slabo informirani što ih čeka u roditeljstvu, linijom manjeg otpora lako pristanu na to "izbjegavanje" i još više se posvete poslu umjesto domu. Mnogi očevi ne razumiju što znači biti „dobar tata“ ni kakvo bi iskustvo i vezu željeli izgraditi sa svojim djetetom.
 
Najlakše ćemo razumjeti prirodnu i pravu ulogu oca ako krenemo od potreba djeteta po periodima razvoja. U prvoj godini, a velikim dijelom i u drugoj, dijete je orijentirano prvenstveno na mamu u svom psihološkom i emocionalnom razvoju. Kao što ga je mama nosila u trudnoći tako je i u prvoj godini mamina uloga jedinstvena. U tom periodu se tate s razlogom često osjećaju kao višak jer dijete pokazuje više interesa za mamu i mama ga gotovo uvijek bolje umiri i utješi.
 
 
Za novog tatu koji očekuje da bude važan djetetu to zna biti poražavajuće, no samo zato što ne razumije o čemu se tu radi. Upravo to vrijeme prilagodbe na promjene daje očevima prilično prostora za osvješćivanje, poduzimanje akcija i inicijativa koje su nužne za preraspodjelu odgovornosti. Ne postoji dovoljna ili nedovoljna količina vremena koju očevi trebaju provesti s djetetom. Na djecu pozitivno utiče kvalitetna interakcija pri kojoj su očevi uključeni i povezuju se s djecom. Uključeni očevi zaista mogu doprinijeti djetetovu mentalnom zdravlju i, općenito, zdravom razvoju.
 
Uloga roditelja  podrazumijeva stalno učenje. Svaki će roditelj ili skrbnik na početku griješiti, suočavati se s izazovima i učiti iz svog iskustva. To je početni dio roditeljstva, a svaki početak je težak.
 
Također, tate mogu biti uključeni u roditeljstvo drugačije od majke, tate mogu pružiti posebno iskustvo kroz igru, što pomaže djeci da razviju svoje fizičke sposobnosti. Dječaci, koji su bolje povezani s očevima posjeduju bolju samokontrolu, a djevojčice povezane sa svojim očevima imaju jači osjećaj samopouzdanja i pozitivan osjećaj identiteta.
Dobar odnos između tate i djeteta u djetinjstvu je povezan s dobrim odnosom tate i djeteta u odrasloj dobi.
 
 

 

Pročitajte više