Ako djeca ne žele jesti povrće, servirajte im voće i obrnuto

Foto: Instagram

GOTOVO svaki roditelj dobro zna koliko je ponekad teško natjerati dijete da pojede sve što mu servirate na tanjuru. Mali izbirljivci nerijetko odbijaju povrće ili voće, a svjesni ste koliko su takve namirnice važne za zdrav rast i razvoj. 

Ako imate izbirljivo dijete, važno je otkriti koje namirnice voli. Neka djeca rade problem kada im se na jelovniku nađe povrće, ali zato uživaju u voću i obrnuto.

“Servirate povrće na zabavan način, ali djeca ga i dalje ne žele jesti? Nastavite to činiti i dalje, a u međuvremenu poslužite puno voća”, poruka je mame i dijetetičarke Jennifer koja stoji iza Instagram profila Kids eat in color koji prate mnogi roditelji.

“Možda ste čuli da voće sadrži šećer i da ga zbog toga treba ograničiti. To apsolutno nije istina. Nemojte ga ograničavati, osim ako dijete ima probavne probleme ili neke druge medicinske razloge. Voće sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna”, pojasnila je.

Njen prijedlog je da umjesto paprike djetetu ponudite jagode koje također sadrže vitamin C. Vitamin A nalazi se u krumpiru i mangu, a vlaknima obiluju limun, naranče i mahune. Vitamin K dijete može unijeti konzumacijom kivija, a antioksidanse grožđem.

“Voćni sok nije cijelo voće. Preporučujem da djetetu za piće ponudite vodu i mlijeko svakodnevno, a sokove samo povremeno”, upozorila je Jennifer.

Pročitajte više