Ako tek čekate bebu najbolje je već sada odbaciti savjete koje ste dobile i poslušati samo ovaj jedini!

Foto: 123rf

Kada su bebe u pitanju postoji jedna uzrečica koju bi trebali shvatiti, posebno ako ste tek prvi put trudni - teorija nije praksa!

Ako ste okružene raznim portalima, svakodnevno učite o promjenama koje će biti neminovne jednom kada i vaša beba dođe na svijet, a posebno promjenama koje će se dogoditi kada se s bebom vratite kući, možda bi najbolje bilo da prestanete. Zaboravite sve što ste čuli, odnosno, skoncentrirajte se samo na nekoliko važnih savjeta, a sve ostalo - otpuhnite iz svoje glave.

Naravno da će svaka buduća mama htjeti doznati sve što je očekuje, posebno ako ima prilike saznati to iz brojnih izvora (živimo u takvom vremenu, zar ne?), ali o jednom zapravo ne razmišljate: Možda vi jeste pročitale tonu toga, ali što je s vašom bebom? Ona nije čitala isto što i vi pa će ona zato raditi samo ono što instinktivno morati raditi, bez obzira na sve savjete koje ste dobili.

>>>Kako preživjeti prvi mjesec s bebom, a ostati svoja<<<

Da, kada beba jednom dođe zaboravite na to da ćete sada bebu prilagođavati vašim saznanjima odnosno da ćete je gledati očima neke druge iskusne mame, ili još gore, da će beba provoditi idealne dane kakve zamišljate - s puno spavanja, sisanja koje će trajati 10-ak minuta i biti dovoljno da bebu opet uspava na idealna dva sata. I tako redom.

Baš ta očekivanja o idealnim danima i ritmovima najčešće izbezumljuju nove roditelje - jer ih već samim time što beba ne provodi idealne dane sve to prilično umara i stvara im paniku. "Pa kako moja beba sisa toooliko dugo, zašto moja beba ne spava 16 -18 sati dnevno, zašto moja beba ne dobiva na kilaži koliko bi trebala, zašto toliko plače - sigurno je gladna ili se sigurno prejela kad već toliko dugo sisa...."



Tu je dakle problem - vaša očekivanja i ritam vaše bebe nisu isti. Tu dolazi do razdora od kojeg vas hvata panika i zbog kojeg ste često vrlo iznervirane prvih dana i vrlo umorne jer umjesto da se prilagodite svojoj bebi vi se uporno opire njoj i pokušavate nametnuti ritam o kojem ste toliko puno čitale i koji vam je zbog toga izgledao normalno. Idealno čak.
No vaša beba nažalost nije čula te savjete, ona je samo došla na svijet i sada se povodi samo svojim instinktima - to je sve što beba u svojim prvim danima zna - povoditi se svojim instinktima.

>>>Kada je dobro dignuti paniku oko razvoja bebe?<<<

To znači da će spavati kada joj se prispava, jesti onoliko dugo koliko joj se jede i tražiti onoliko bliskosti koliko joj treba. To su tri stvari koje vaše bebe znaju, i to znaju bolje od vas - i zato slušajte svoju bebu. Ona će vam sigurno "šapnuti" da vas želi blizu sebe cijeli dan, onako kako ste joj blizu bili dok je bila u vama, ona će vam šapnuti da u toj divnoj simbiozi želi papati baš onoliko dugo koliko joj treba i zato se pripremite baš na to - da će prvih nekoliko tjedana beba trebati samo vas spremne da joj ugoditite u njenoj potrebi, a tek će s vremenom sama beba uspostaviti svoj ritam kojem ćete se vi trebati prilagoditi.

Pročitajte više