Boje koje ne biste trebali koristiti za bojenje zidova u dječjoj sobi

Foto: Pexels

AKO se pripremate za dolazak prinove, vjerojatno uređujete i kutak u kojem će boraviti vaša beba. Dok jedni tradicionalno biraju ružičastu ili plavu boju, ima i roditelja koji slijede trendove pa zidove dječje sobe boje u sivu. Stručnjaci su za The Sun otkrili koje su boje najbolji izbor, kao i kojih biste se trebali kloniti.

Psiholog i stručnjak za uređenje interijera Lee Chamber pojašnjava da bi zelena i ljubičasta trebale biti najčešći izbor roditelja.

"Zelena je boja prirode i dolazi u puno nijansi. U sebi sadrži dio veselja koje nosi žuta boja, kao i dio umirujuće plave. Dobar je izbor za koncentraciju i djeluje umirujuće, ali ne motivira i ne potiče na komunikaciju", kazao je Lee.

Istovremeno, ljubičasta boja pomaže održati ravnotežu, a crvena je svakako boja koju roditelji ne bi trebali razmatrati.

"Crvena je emotivna boja, puna energije i ljutnje te bi mogla natjerati djecu punu samopouzdanja na pomicanje granica. Povećava agresivnost, smanjuje koncentraciju i pretjerano stimulira dijete", pojašnjava ovaj stručnjak.

Iako su dječje sobe crvenih zidova rijetke, postoje još neke boje koje bi se mogle pokazati problematičnima.

"Žuta se povezuje s toplinom i srećom, ali može uznemiriti dijete. Istraživanja su pokazala da bebe koje spavaju u sobi žute boje češće plaču od drugih", pojasnio je. 

Do problema kasnije u životu, navodi Lee, mogla bi dovesti i ružičasta boja koja ima neke komponente crvene. 

"U početku je smirujuća, ali s vremenom može postati iritantna. Plava pomaže djeci da utonu u san, ali treba izbjegavati tamnije tonove koji ne djeluju inspirativno na dijete", dodaje.

Roditeljima djece koja imaju problema s govorom preporučuje narančastu.

"Ona potiče komunikaciju, ali opet je boja koja može dovesti do tjeskobe i umanjiti dječju pažnju."

Neodlučnim roditeljima savjetuje da biraju tamnije boje i kombiniraju ih sa živahnijim neutralnim bojama. 

Pročitajte više