Čovjek koji je rođen kao nedonošče odabrao specijalizaciju kojom mu je spašen život

Foto: Shutterstock

MARCUS MOSLEY rođen je 1995. u 26. tjednu trudnoće, a prvih je nekoliko mjeseci života proveo na odjelu intenzivne njege za nedonoščad. 27 godina kasnije Mosley je diplomirao medicinu s namjerom da upiše istu specijalizaciju kojom mu je spašen život.

"Bilo je jako zastrašujuće proživjeti taj porod i činjenicu da je završio na neonatologiji", rekla je Mosleyjeva majka Pauline za emisiju Dobro jutro, Ameriko. "Liječnici su razgovarali sa mnom, spominjali su sve te različite postotke koji su označavali vrlo malu šansu da on bude zdrav, radilo se o manje od 10 posto šanse. Stalno su govorili da je vjerojatnost da će biti slijep oko 90 posto. 80 do 90 posto bila je vjerojatnost za zastoj u razvoju. Nisu mogli biti sigurni po pitanju toga."

Iako je poznato da prijevremeni porođaj (prije 37. tjedna trudnoće) može dovesti do kašnjenja u razvoju i zdravstvenih problema koji variraju od manjih do teških, liječnicima je to teško predvidjeti na samom početku.

Učinci prijevremenog rođenja i primarne skrbi nisu uvijek poznati sve dok dijete malo ne odraste

Na sreću obitelji Mosley, Marcus nije patio od dugotrajnih zdravstvenih problema. Međutim, povratak na neonatologiju u dobi od 13 godina usmjerio je njegov život. Tijekom posjeta Westchester Medical Centeru susreo je dr. Edmunda LaGammu, šefa neonatologije. Između njih dvojice tad je uspostavljen odnos koji će Mosleyja navesti do jedne od najvažnijih odluka u njegovom životu.

"Nazvao je i rekao da je bivši pacijent Regionalnog centra za intenzivnu njegu novorođenčadi i da pohađa srednju školu i želio je znati može li s nama provesti program praćenja tijekom ljeta", rekao je LaGamma.

LaGamma je objasnio da je u periodu otkako je Mosley bio pacijent njihov odjel značajno napredovao te je pozvao mladića da se pridruži timu na njihovim jutarnjim sastancima. Praćenje dr. LaGamme i ostatka tima ostavilo je poseban dojam na Mosleyja.

"To je ono što je stvarno potaknulo moj interes, a zatim ga učvrstilo, pa sam odlučio studirati medicinu", objasnio je Mosley.

Nakon tog ljeta, LaGamma je Mosleyja počeo mentorirati. Mosley se sad priprema za specijalizaciju iz pedijatrije u New YorkPresbyterian Morgan Stanley Children's Hospitalu.

"Stvarno sam uzbuđen i veselim se početku specijalizacije i tome što ću sada moći brinuti o pacijentima", rekao je Mosley. Njegov mentor vjeruje da je upravo on prava osoba za tako poseban i važan posao. "Mislim da ima potrebnu osobnost za taj poziv", rekao je LaGamma, dodajući da već nudi Mosleyju mjesto za stipendiranje u budućnosti.

Pročitajte više