Devetogodišnjak misteriozno preminuo od uobičajene viroze

Foto: GoFundMe

DEVETOGODIŠNJI dječak iz Kalifornije je preminuo od virusa povezanog s običnom prehladom. Ovaj iznimno rijedak slučaj zbunio je njegove liječnike i obitelj, stoji u izvješću.

Tristan Ang razbolio se prošli mjesec i nije bilo razloga za uzbunu, piše San Francisco Chronicle. No, njegovi su se simptomi ubrzo pogoršali i postao je zbunjen, zaboravan i borio se sa snažnim glavoboljama sve do smrti 28. lipnja.

“Ne znam zašto se to dogodilo. Imao je običnu virozu. Očito ga je Bog trebao gore”, izjavio je otac nesretnog dječaka Mark Ang.

Tristan je bio pozitivan na adenovirus koji najčešće pogađa djecu i mlade. Postoji više od 50 različitih vrsta adenovirusa s velikim brojem podvrsta i nije bilo jasno kojim je sojem dječak zaražen, navodi se u izvješću.

Adenoviroze karakteriziraju upaljeno grlo, curenje nosa i kašalj te se smatra da uzrokuju do deset posto prehlada. Mogu uzrokovati i konjunktivitis ili proljev.

Sva djeca do Tristanove dobi zaraze se barem jednim sojem adenovirusa i tada na njega postaju otporna, ali budući da ih postoji više od 50, ljudi se mogu zaraziti više puta, pojasnili su stručnjaci.

New York Post piše da u iznimno rijetkim slučajevima može doći do komplikacija poput upale pluća, meningitisa ili encefalitisa, ali gotovo svi takvi slučajevi se javljaju kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom kao što su primatelji transplantiranih organa. No, smrtni ishod i tad je neobičan.

“Adenoviroza je normalna u djetinjstvu i šokantno je vidjeti da netko od toga umre”, izjavila je pedijatrica dr. Yvonne Maldonado.

Prošle godine 11 djece je umrlo od adenovirusa u rehabilitacijskom centru u New Jerseyu. Sva su imala ozbiljno narušen imunološki sustav.

Pročitajte više