Dijete ne želi jesti što mu ponudite? Evo što stoji iza te odluke

Foto: Shutterstock

BEBE dobro znaju što im je slasno, a što ne. Studije su pokazale da još u majčinoj utrobi reagiraju na hranu koju ona jede. Kasnije se toga sjećaju i biraju ono što im je drago. 

Više vole slatkastu hranu od bilo koje drugog okusa. Ta preferencija javlja se u zadnjem dijelu trudnoće, kad se počinje razvijati osjet okusa. Studija iz 2022. godine, koja uspoređuje reakcije nerođene djece na okuse mrkve i kelja, pokazala je da se djeca “smješkaju“ u utrobi dok im majke jedu mrkvu, ali im kelj nije toliko drag. Na snimkama ultrazvuka moglo se vidjeti da 20-ak minuta poslije majčinog obroka pomiču kuteve usana u ono što prepoznajemo kao smiješak.

Znanstvenica koja je radila na projektu kazala je za CNN da podaci mogu služiti kako bi se informiralo roditelje o važnosti zdrave prehrane i prije rođenja.

Ideja o vezi između razvijanja ukusa nije nova. Ranija studija o navikavanju na okuse pokazala je da su djeca izložena okusu mrkve, bilo u majčinoj utrobi kroz amnionsku tekućinu, bilo kroz mlijeko, pri ponovnom susretu s tim povrćem u dobi od nekoliko mjeseci pokazala promjene u ponašanju. 

Foto: Shutterstock

Konkretno, manje su se mrštili kad su im ponudili žitarice s mrkvom u odnosu na žitarice bez nje. Djeca iz kontrolne skupine, čije majke nisu ranije konzumirale tu namirnicu, jednako su se mrštila na obje verzije žitarica. Znanstvenici su tada zaključili da je izlaganje okusu preko majke pozitivno utjecalo na kasnije uživanje u hrani s mrkvom.

Raznolika prehrana potiče razvoj okusnih pupoljaka 

Prve dvije godine života djeteta razdoblje su u kojem se stvaraju temelji za pravilan rast i razvoj, a jedna od ključnih stvari je zdrava prehrana. Uvođenje raznovrsne i uravnotežene prehrane u tom razdoblju može pomoći u formiranju dobrih navika kasnije u životu.

Tijekom prvih šest mjeseci djecu bi trebalo hraniti isključivo mlijekom, a najbolji izbor je majčino jer sadrži sve potrebne nutrijente za tu dob. Također pomaže u razvoju imuniteta i prevenciji bolesti, piše hopkinsmedicine-org.

Nakon tog razdoblja u prehranu je potrebno uvoditi ostalu hranu u prikladnom obliku. Uvođenje krute hrane u prehranu dodatno potiče razvoj okusnih pupoljaka, a osim drugih korisnih nutrijenata, dijete će se tako početi upoznavati s raznim okusima i teksturama koje su karakteristične za svaku hranu, pokazala je studija o mrkvi. Budući da su prvi zubi tek niknuli ili se spremaju na to, važno je da obrok bude adekvatno pripremljen. Najbolje u obliku kašice.

Što ako dijete ipak odbije hranu koju je majka konzumirala u trudnoći? Treba imati na umu da je stvaranje ukusa duži proces i neće svako dijete odmah prihvatiti nove okuse. Ponekad je potrebno čak 15 kušanja kako bi beba odlučila da je hrana po njenoj želji. Dobro je uvoditi nove sastojke i okuse svakih par dana, no treba pažljivo promatrati reakcije djeteta. Promjene u stolici su normalne, ali osip, povraćanje ili proljev nisu i mogu upućivati na intoleranciju na hranu ili čak alergiju, objašnjava Food Insight. U takvim slučajevima treba prestati s tom namirnicom i savjetovati se s liječnikom.

Prvi znakovi da beba može jesti krutu hranu

Foto: Shutterstock

Među prvim namirnicama trebale bi se naći one bogate željezom i cinkom kao što su neke žitarice, meso i mahunarke. Jedina namirnica koju ne smiju konzumirati do starosti od godinu dana je med. Hrana bi trebala biti raznovrsna i iz svih skupina, a trebalo bi izbjegavati onu u kojoj se nalaze dodani šećeri, kofein i visok udio natrija. Također, u dobi od šest mjeseci djeca mogu početi piti vodu, dodaje Food Insight.

Neki znakovi razvoja, osim dobi, koji pokazuju da dijete može početi jesti hranu su samostalno držanje glave i vrata, sjedenje i hvatanje igračaka ili hrane. Tu se još ubrajaju slučajevi kad ne izbacuju hranu jezikom iz usta i spremni su je progutati.

U tom razdoblju najbolje je dijete postupno upoznavati s novom hranom kako bi ono i roditelji imali vremena za prilagodbu. Otkrivanje traje do otprilike druge godine života, kad se javlja neofobija, strah od nepoznatog. Tada je manje zainteresirano za nove namirnice i odbija ih.

Ta pojava sasvim je normalna, ali može se ublažiti tako da se dijete ranije upozna sa širokim spektrom namirnica. Kašice Gerber Organic u teglicama dobar su početak jer sadrže namirnice prilagođene uzrastu i ukusu mališana. Korisno je znati da dolaze u mnogim kombinacijama voća, povrća i mesa, tako da će svaki mali gurman pronaći nešto za sebe.

Osim u teglicama, dolaze i u praktičnim vrećicama koje djeca mogu držati samostalno. U njima se nalaze voćni pirei raznih kombinacija i dobar su izbor za užinu. Za djecu od 8 i 10 mjeseci prikladne su grickalice s voćem i povrćem.

Foto: Nestlé/promo

Kad dođe vrijeme za desert, možda im se svidi kremasta kombinacija s kokosovim mlijekom, mangom i kivijem. Zanimljiva je alternativa mliječnim proizvodima i dobra je za upoznavanje mališana s egzotičnim okusom kokosa.

Svi Gerber proizvodi proizvedeni su od odabranih sastojka iz ekološkog uzgoja i dolaze u mnogo okusa, pa je jednostavno upoznati dijete s nečim novim. Osim toga, ne sadrže dodane konzervanse, boje, šećer, sol i škrob. Posebnu pažnju pridaju odabiru voća i povrća koje prolazi testove po više od 100 parametara prije nego što nastane finalni proizvod.

Nestlé, tvrtka koja još od 1866. proizvodi prehrambene proizvode za sve generacije, pod brendom GERBER stvara samo najbolje za malena nepca.

Sadržaj donose Index i Nestlé u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Pročitajte više