Dirajte svoje tijelo!

Foto: Shutterstock, Pinterest, RelayHealth
  
NIJE POTREBNO dugotrajno čekanje na posjet liječniku, neugodne pretrage ni išta slično da bi bile sigurne da ste zdrave.
 
Za početak je sasvim dovoljno redovito (jednom mjesečno) u toplini vlastitog doma obavljati samopreglede. Upravo samopregled dojki prvi je korak pri ranom otkrivanju raka dojke. Nije ništa komplicirano, ne zahtijeva mnogo vremena i nešto je što ste dužni učiniti za svoje zdravlje.
 
 
Iako liječnici još uvijek ne mogu pronaći točan razlog zašto se rak dojke kod nekih žena razvija, a kod nekih ne, najveća je vjerojatnost da se radi o kombinaciji više čimbenika kao što su nasljedni faktor, udarci u dojku, dob žene, konzumacija alkohola, pušenje, nezdrava prehrana, pretilost u postmenopauzi, žene koje nisu rađale ili su kasno rodile i slično.
 
Uz samopregled ženama nakon navršenih 40 godina starosti preporučuju se redoviti odlasci na mamografiju (svakih godinu do dvije). 
 
Imajte na umu, rak dojke ima vrlo visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije na vrijeme, zato - ukoliko imate neki od ovih simptoma, molimo vas - posjetite svog liječnika.
 

Pročitajte više