Djeca koja su izložena tragičnim događajima putem medija mogu trpjeti posljedice

Foto: Shutterstock

EKRANI i mediji velik su dio svačijih života, a djeca tu nisu izuzeta. Nova studija pokazuje da bi djeca koja u medijima gledaju o tragičnim događajima mogla imati traumatske posljedice i zato je važno da roditelji vode računa i prate ono što mlađi gledaju. Iako je informiranost o svjetskim događanjima važna, ne mogu se zanemariti negativne posljedice koje to može imati na svakoga.

Prema Medical Xpressu, spomenuta nova studija je pokazala da pretjerano medijsko izlaganje traumatskim događajima može naštetiti djeci. To može biti bilo što, od pandemije do masovne pucnjave ili ratnih snimki. Ovu studiju provelo je Međunarodno sveučilište Florida i u cijelosti se može pročitati ovdje.

Tijek istraživanja

Istraživači su koristili medijske primjere uragana i drugih prirodnih katastrofa i mjerili utjecaj koji su imali na dječji mozak. Prethodno su otkrili da prevelika izloženost traumatskim događajima u medijima dovodi do toga da djeca razviju simptome posttraumatskog stresa bez obzira na to žive li uopće u blizini mjesta gdje se događaj odvio.

Ta otkrića su dodatno potvrđena novom studijom i primijećene su razlike u mozgu kada je riječ o tome kako su djeca reagirala na te događaje. Anthony Dick bio je jedan od istraživača i izjavio je da je izloženost traumatskim događajima tako štetna za djecu jer se njihov mozak još uvijek razvija. 

Moguće posljedice

Oni također još uvijek razvijaju svoj osjećaj sigurnosti, a budući da imaju slabiju sposobnost kontrole nad svojim okruženjem, to može izazvati simptome PTSP-a, koji može imati dugoročne posljedice na dijete u odrasloj dobi.

Ovo je upozorenje za roditelje da pripaze na količinu izloženosti svoje djece tragičnim događajima i situacijama. To ne znači da djecu ne treba poučavati o tim stvarima, ali roditelji to mogu bolje kontrolirati sami, upijajući informacije i zatim ih prenoseći svojoj djeci na način koji je prikladan za njihovu dob.

Pročitajte više