Djeca najčešće sanjare o ovim zanimanjima, ali njih 67 posto ne ispune snove

Foto: 123RF

ŠTO ste htjeli postati kad odrastete? Šestina Amerikanaca sanjala je o tome da budu liječnici, otkriva novo istraživanje provedeno na 2000 odraslih stanovnika te zemlje. 

Još neka zanimanja koja su se smjestila u sam vrh su učitelji, veterinari, pjevači i filmske zvijezde. 

Istraživanje tvrtke Zety otkrilo je i da, nažalost, dvije trećine ljudi nije ispunilo svoje dječje snove. Od njih 67 posto kojima to nije pošlo za rukom, 58 posto žali što je to tako.

Među muškim ispitanicima, 17 posto je sanjarilo o tome da postanu profesionalni sportaši, a 22 posto žena su željele biti učiteljice. Interes za zanimanjem liječnika je bio visok među pripadnicima oba spola. Na listu ga je uvrstilo 15 posto muškaraca i 17 posto žena. 

U dobi od 15 godina, kad su najčešće dobivali prvi povremeni posao, muškarci su radili kao pomagači pri selidbama, a žene kao dadilje. Pet godina kasnije, njihov prvi “ozbiljniji” posao bio je u ugostiteljstvu (15 posto) i prodaji (13 posto). 

Što se tiče pisanja životopisa, 27 posto ispitanika se za pomoć obratilo roditeljima, a 18 posto profesorima. Četvrtina priznaje da najvećom greškom smatraju što je bio ispisan na dvije stranice, a 37 posto kaže da ih je danas sram tog papira.

Dječji snovi, kad je posao u pitanju, nisu se puno promijenili. Nedavno provedeno istraživanje tvrtke Lego otkrilo je da većina djece kao karijeru iz snova navodi vloganje, a onda slijede posao učitelja, glazbenika, liječnika i profesionalnog sportaša. Ovisno o tome iz koje zemlje dolaze djeca, nekima je želja postati astronaut.

Pročitajte više