Dojenje za vrijeme trudnoće - da ili ne?

Foto: 123rf

KADA BI sve trudnoće bile planirane tako da postoji nekakav optimalan razmak među djeco tada se ovo pitanje možda ne bi morali pitati. No, što kada je beba još uvijek jako mala te osjećate veliku potrebu da je dojite, a odjednom – neplanirano ostajete trudne i u dilemi ste. 
 
Netko kaže da možete dojiti još malo pa bi onda bilo bolje mlijeko prepustiti drugoj bebi, no što se zapravo događa s vama i mlijekom tada. Što napraviti u tom slučaju kada liječnik kaže prestanite, a vi ne prestajete? 

Je li sigurno nastaviti? Realno - ne postoje prepreke za to jer druga beba još nije stigla, no ipak valja obratiti pozornost na neke činjenice.  Odnosno, na njih šest. 

Iako samo dojenje neće utjecati na opasno ugrožavanje zdravlja, postoji nekoliko ne baš malih problema koji mogu zasmetati vama, vašem djetetu i nerođenoj bebi. 

Smanjena proizvodnja mlijeka

Količina mlijeka koju će majčino tijelo proizvesti za dijete koje doji vjerojatno će se smanjiti i to pod utjecajem novih hormona te će tako vaše dijete jesti sve manje i manje obroke. 

Dojenje potiče kontrakcije

Znate već da dojke tijekom dojenja šalju maternici znak kojom su povezani. Zar ne? Prvi put smo to osjetili odmah nakon poroda. Riječ je o hormonu oxytocin koji se oslobađa tijekom dojenja pa tako postoje određene opasnosti za trudnicu koja još doji, a to je preuranjen porod ili ako su kontrakcije jake tijekom prvog tromjesečja - i spontanog pobačaja. Posebno ako već imate iskustva s njima. 


Trudnoća mijenja okus i kvalitetu mlijeka 

Kako se trudnoća razvija tako majčino tijelo počinje proizvoditi sve kolostruma, što će djetetu koje je naviklo na okus pravog mlijeka vjerojatno biti malo slankasto i gušće pa će možda i samo prestati dojiti. I još nešto – kolostrum ima mnogo više laksativa nego obično mlijeko pa će se dojenjem s vremenom promijeniti i dječja stolica. 

Bradavice su vam još osjetljivije 

Čak i za vrijeme dojenja bez trudnoće bradavice ponekad mogu biti bolne i osjetljive, a za vrijeme trudnoće one će sigurno biti još bolnije i još osjetljivije. Stoga neke žene jednostavno više ne mogu nastaviti dojiti jer je bol i neugoda katkad prevelika. 

Potreban vam je još veći odmor 

Znate, vaše tijelo sada morati imati poprilično energije da bi plod održavao zdravim, da bi proizvodio mlijeko za dijete, a još se praktički nije niti pošteno odmorilo od prethodne trudnoće. 
Sve će to jako utjecati na vaš organizam pa će vam vjerojatno trebati mnogo više sna kako bi izgurali sve to. A dijete vas stalno treba pa je malo teže naći vrijeme za odmor. 

Smanjuje se količina nutrijenata za sljedeću bebu 
 
Ako vaš organizam nije spreman na ovakav multitasking te ako se pritom još i ne hranite baš zdravo, lako moguće da vaš organizam ukrade vrlo važne nutrijente za bebu koja vam je u trbuhu. 
 

Pročitajte više