Dojilje smiju jesti baš sve!

Foto: 123rf

PREHRANA je u trudnoći iznimno važna, no takav se režim mora nastaviti i nakon poroda.Svaka beba treba zdravu majku, a mnoge žene nakon poroda počinju malo pomalo popuštati pred vlastitim željama te nakon što više nisu toliko odgovorne jer beba više nije u trbuhu, počinju posezati za mnogo više nezdravih namirnica.  Vitamine koje ste pile u trudnoći također više ne kupujete, te je i  zbog toga prehrana jedna od važnijih faktora za vaše i djetetovo zdravlje.

Dojenje kvalitetnim mlijekom u ovim je trenucima bebi najvažnije pa stoga pripazite što i kako jedete. 
 
Znakovito je da se beba navikava na različite vrste hrane još dok je u trbuhu pa im stoga ni nakon rođenja neće biti strano kroz mlijeko dobivati "prave" namirnice.
 
Babinjačama se često kaže da bi nakon poroda trebale jako paziti da unose samo lako probavljivu hranu kako bebica ne bi imala grčeve, no istina je zapravo malo drugačija. Zapravo se savjetuje raznovrsna prehrana pa ako poželite jesti mahune, zašto da ne? Beba se treba privikavati i na "težu" hranu, naravno, ukoliko nećete cijeli dan jesti samo njih. 
 
Za početak je dakle važno istaknuti da je raznovrsna prehrana ključ zdravlja - mame, bebe i mlijeka. Baš kao i mnogo tekućine koja će potaknuti bolju proizvodnju mlijeka, a pritom ne mislimo na ispijanje velikih količina mlijeka, već vode. 
 
Osnovna preporuka: 

Uzimanje 4-5 manjih obroka dnevno
Konzumiranje namirnica koje volite
Pravilan način pripreme namirnica (svakako može i pržena hrana, ali u znatno manjim količinama od zdravije) 
Izbor namirnica - svježe, sezonsko, cjelovito, nerafinirano
 
Dakle, majka dojilja može jesti svu hranu, no obroci moraju biti umjereni, raznoliki i redoviti. Smijete jesti baš sve!
 
Kvaliteta mlijeka prvenstveno ovisi o prehrani majke jer to je hrana koja nastaje od hrane. Na stranu s psihološkim problemima povezanima s dojenjem, ili činjenicom da majčino mlijeko jednostavno nije dovoljno hranjivo - tome jednostavno nije moguće pomoći prehranom. Majke koje su doživjele ovakvu vrst problema jednostavno se moraju pomiriti s tom činjenicom, prijeći na adaptirano mlijeko, i ne spočitavati si baš ništa. Tako se dogodilo, možda će sljedeća beba biti bolje sreće, a možda ste samo jedna od onih koja nikada neće moći dojiti onoliko koliko ste željele. Ništa strašno. Ni prva ni posljednja. Bilo je toga od pamtivijeka. 
 
No vratimo se hrani i dojiljama. Prehrana je neobično važna za pravilnu produkciju mlijeka te se posebna važnost mora usmjeriti ka adekvatnom unosu tekućine i energije. 
 
Prema informacijama iz knjigice Moji prvi dani, u izdanju Hrvatske udruge patronažnih sestara, tijekom laktacije dnevno se stvara oko 700-800 grama mlijeka (najviše 1.200 grama) za što je potrebno oko 300-500 dodatnih majčinih kalorija iz hrane. Dodatnih, na onu količinu uobičajenih kalorija iz normalne prehrane. 
 
Minimalan unos kalorija dnevno mora stoga biti veći od 1.800 kalorija - negdje između 2.200 do 2.500 kalorija. Ni više niti manje od toga. 
 
Naravno, kako smo već napisali, dojilja smije jesti sve, ali ipak valja izbjegavati jako začinjenu hranu i mnogo onih namirnica koje će stvarati plinove u crijevima. Mogu se, ponavljamo, konzumirati, ali u nešto manjim količinama, odnosno, ukoliko primjetite da se beba baš pati sa svojim plinovima, pričekajte s mahunarkama dok bebica malo ne stasa, ili je pomalo privikavajte i na tu vrstu hrane. Pomalo. 
 
Nikako ne izbjegavajte namirnice za koje su vam rekli da ih ne smijete jesti, jer to nije točno s obzirom da ne postoji jasno utvrđena veza između određenih namirnica i nepoželjnog utjecaja na majčino mlijeko i dojenje. 


 
Namirnice koje potiču laktaciju
 
Ukoliko smatrate da vaša beba treba više mlijeka nego što joj možete pružiti, u prehranu slobodno ubaciti neke od ovih namirnica: 

Komorač 

Možete ga jesti sirovog ili kuhanog - na pari, ili pirjanog na malo maslinovog ulja i jako malo vode. 
Odlično je i sjeme komorača s obzirom da je dobro poznato kao sredstvo za povećanje proizvodnje mlijeka. 
 
Mrkva, repa. batat 
 
Povrće puno beta-karotena odličan su nadomjestak prehrane majki s povećanom laktacijom, a repa dodatno povećava količinu željeza koje beba"krade" kroz mlijeko. 
 
Tamnozeleno povrće (brokula, kelj, špinat...) 
 
Odličan izvor minerala, vitamina, enzima i fitoestragona koji podržavaju dojenje, i to u jednakoj mjeri kuhano ili sirovo. 
 
Voće
 
Voće je nezamjenjivo u zdravoj prehrani svakog čovjeka, a posebno dojilja jer iz njega dobiva dovoljnu količinu svih potrebnih vitamina. Važno je samo paziti da ne jedete samo jedan voćni obrok dnevno već prehranu uravnotežite podijeljenim obrocima kroz dan (sokovi,kompoti, sirovo voće). 
 
Žitarice i mahunarke 
 
Imaju dobra laktogena svojstva, no s mahunarkama se ipak savjetuje nešto manji unos - ako primijetite da bebi smetaju plinovi. 
 
Orašasti plodovi 

Fenomenalna grickalica koja potiče dojenje - posebno bademi i lješnjaci, ali ne prženi već sirovi. 
 
Ulja i masti
 
Zdrave masnoće imaju iznimno važnu ulogu u staničnom metabolizmu te će unos masti jako utjecati na sastav masnoće u mlijeku. najbolje je konzumirati hladno prešano djevičansko ulje, hladno prešano sezamovo ili laneno ulje - odnosno sve vrste masti koje u sebi imaju Omega-3 masne kiseline. Znate li zašto mlijeko treba povećan unos ovakvih masti? Zato što su Omega-3 masne kiseline strašno važne za zdravlje i razvoj mozga, očiju i živčanog sustava. 
 
Mlijeko i mliječni proizvodi 

Ove namirnice trebaju zauzimati visoko mjesto u prehrani dojilja, ne ne zbog toga da potiču bolju laktaciju već da majci daju dovoljno kalcija koje uzima mlijeko za bebu. Preporučuje se minimalno pola litre mlijeka dnevno, no ukoliko majka ne podnosi laktozu, kalcij se može nadomjestiti tamnozelenim povrćem, sjemenkama i ribama. No s ribom oprez jer postoje određene vrste poput morskog psa, tune i skuše koje u sebi imaju preveliku količinu žive što bi trebalo izbjegavati. 
 
Ugljikohidrati 

Naravno, i oni su visoko na ljestvici potrebnih namirnica te također spadaju pod onaj savjet - jedite umjereno i redovito. 
 
Namirnice koje svakako treba izbjegavati 

Naravno, tu je alkohol i kofein (kava, zeleni čaj, Coca-Cola) - može, ali u malim količinama baš kao i kakao i čokolada koji također u sebi imaju malo preveliku dozu energije (teobromina) koje biste trebali izbjegavati 
 
I na koncu - tekućina kao obrok! 

Oh, da - tekućina je jako važna - čaša vode, šalica juhe, pa malo obroka, pa malo blagog čaja, malo voćnih sokova, pa malo mlijeka, i čini se da ste već od same te tekućine - site. Jer jeste i njome činite veliku uslugu kako svom organizmu tako i bebinoj hrani.  

Pročitajte više