Dojilji mlijeko promijenilo boju kad se zarazila koronom, pokazala je kako izgleda

POZNATO je da majčino mlijeko može mijenjati boju. Kolostrum, koji je prvo mlijeko nastalo u dojkama tijekom trudnoće i izlučuje se samo u kratkom periodu nakon rođenja, gust je i žut do narančast. Zrelo mlijeko je općenito više bijelo, slično kravljem mlijeku. Zeleno mlijeko može biti znak infekcije dojke, poput mastitisa, a jedna mama uočila je promjenu boje svog mlijeka nakon što se zarazila koronavirusom.

Korisnica Instagrama Ashmiry objavila je fotografiju na kojoj su dvije vrećice izdojenog mlijeka. U lijevoj se nalazi bijelo, a u drugoj zeleno mlijeko. 

"Promjena boje otkrila mi je da nešto nije u redu sa mnom i djecom. Ubrzo se nalaz na koronavirus pokazao pozitivnim. Promjena boje ukazuje da moje tijelo radi točno ono što Rubi treba - antitijela i dodatne masti", napisala je.

Objava je podijeljena i na Facebook stranici CPR Kids, koja je fokusirana na zdravlje djece, pa je postala viralna. Zdravstveni stručnjaci koji vode stranicu kažu da su ih nakon dijeljenja objave preplavile poruke zabrinutih majki koje se pitaju mogu li dojiti dok su zaražene koronavirusom. 

"Virus nije pronađen u majčinom mlijeku, ali se lako prenosi među ljudima. Razgovarajte s liječnikom za savjet specifičan za svoju situaciju i donesite odluku koja vam odgovara", poručili su.

Majčino mlijeko je sigurno i ako je majka zaražena koronavirusom. Ono se dojenjem ne prenosi na novorođenče, rezultati su istraživanja koje su proveli stručnjaci s Odjela za neonatologiju sveučilišta u Torinu 2020. godine. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje majkama da nastave s dojenjem i u slučaju zaraze

"Dobrobiti dojenja znatno nadmašuju potencijalne rizike za prijenos virusa", pišu. 

Pročitajte više