Dvije fraze koje bi roditelji trebali izbaciti iz rječnika jer štete djeci

Foto: Shutterstock

POSTOJE neke fraze koje ponekad roditelji govore svojoj djeci, a mogu učiniti više štete nego koristi. To su riječi koje često izgovaraju bez previše razmišljanja, uglavnom kada su iznervirani, umorni ili frustrirani. Osim što imaju negativan učinak na dječji fizički i psihološki razvoj, također mogu dovesti do loših odnosa između roditelja i djeteta.

Psiholozi upozoravaju kako bi ove rečenice trebalo u potpunosti izbjegavati kako ne bismo štetili djeci. Jedna od tih čestih fraza je: ''Ne vjerujem ti.'' Ova rečenica može dovesti do negativnih posljedica jer ukazuje na to da roditelj ne vjeruje svome djetetu, a upravo je povjerenje iznimno bitno u odnosu roditelj-dijete.

Povjerenje je, objašnjavaju stručnjaci, najbolji put do kvalitetne komunikacije s djetetom koja mu olakšava da izraste u stabilnu i samopouzdanu odraslu osobu.

Još je jedna fraza koju velik broj roditelja koristi, a ne bi smjeli: ''Ponašaš se kao dijete.'' Ovu rečenicu roditelji često izgovaraju kada njihovo dijete ima tantrume, neposlušno je ili plače. No zapravo može učiniti mnogo više štete nego koristi jer dijete dobiva dojam da ne smije nikada izgubiti kontrolu nad svojim osjećajima ni pokazati emocije, što je nemoguće.

Pročitajte više