Edukatorica za odgoj otkriva nam što bi roditelji trebali napraviti ako dijete psuje

Foto: Shutterstock

MNOGI roditelji ne znaju kako reagirati kada njihovo dijete, najčešće vrtićkog uzrasta, počne psovati. Edukatorica za odgoj Glorija Peranić kaže kako se u svojoj praksi često susreće s pitanjem roditelja na koji način reagirati kada do toga dođe. Iako su mnogi od njih zabrinuti, ona naglašava kako se ne bismo trebali posebno zamarati kada dijete te dobi počne psovati.

Kako objašnjava, dijete ne pridaje tim riječima značenje kao odrasli, a reagira uglavnom u odnosu na pažnju koju dobiva. U početku velik broj odraslih reagira smijehom ili traži od djeteta da to ponovi, što je po njezinom mišljenju pogrešno. Za dijete to znači potvrdu, odobravanje i pažnju pa će samo još češće ponavljati izgovorenu psovku.

Roditeljima savjetuje da pitaju dijete što određena riječ koju je upravo izgovorilo uopće znači jer to uglavnom demistificira psovku. Razlog je taj što velika većina djece uopće i ne zna što znači određena psovka. Isto tako, dodaje kako roditelji ne bi trebali pridavati pažnju takvom izražavanju.

''Imajte na umu da za dijete te riječi nemaju istu težinu'', dodaje edukatorica.

Pročitajte više