Edukatorice otkrile zašto djecu treba učiti prave riječi za intimne dijelove tijela

Foto: Shutterstock

STRUČNJAKINJE naglašavaju kako ne postoji razlog zbog kojeg roditelji sa svojom djecom ne bi trebali voditi ozbiljne razgovore. Upravo suprotno, one ih preporučuju iz mnogih razloga. Između ostaloga, smatraju da bi svaki roditelj već od najranije dobi svoje dijete trebao učiti pravilnim riječima za imenovanje intimnih dijelova tijela, što većina roditelja ne prakticira.

"Razgovori o svijesti o tijelu su najraniji razgovori koje roditelji mogu voditi s malom djecom kako bi podržali njihovo zdravlje i sigurnost", objašnjava edukatorica Melissa Carnagey, koja tvrdi kako su upravo razgovori o dijelovima tijela i njegovoj autonomiji temelj za razumijevanje pristanka i seksualnog nedoličnog ponašanja. 

Kako bi roditelji bolje razumjeli važnost ovih razgovora, edukatorice Melissa Carnagey i Lydia M. Bowers za Huffpost su objasnile najbolje načine za poticanje tema o intimnim dijelovima i tjelesnoj autonomiji s djecom. 

Koristite ispravne riječi za intimne dijelove tijela

''Dijelovi tijela su samo dijelovi tijela. Roditelji često bez oklijevanja upotrebljavaju odgovarajuće riječi za dijelove tijela poput lakta, koljena ili nosa, pa zašto bi onda intimni dijelovi tijela bili iznimka?" objašnjava Bowers naglašavajući da penis, testisi, vulva i vagina nisu loše riječi te ih roditelji nipošto ne bi smjeli izbjegavati i umjesto njih koristiti neke druge izraze.

Nekoliko je razloga zašto bi djeca trebala naučiti pravilne riječi za intimne dijelove tijela. Primjerice, pravilno korištenje jezika i konteksta pomažu djeci jasno komunicirati kada je riječ o njihovim tijelima.

"To je opet važno u kontekstu objašnjavanja liječniku ili roditelju što ih točno boli ili svrbi. Kada izbjegavamo određene riječi, zapravo usađujemo osjećaj srama, nečega što bi trebalo izbjegavati ili skrivati", objašnjava edukatorica te dodaje kako je korištenje odgovarajućih izraza korisno u učenju djece kako održavati svoja tijela čistima i zdravima.

Izbjegavajte korištenje ''slatkih'' nadimaka

Iako je primamljivo koristiti eufemizme i takozvane ''slatke'' nadimke kada s malom djecom razgovarate o njihovim tijelima, to može dovesti do problema, upozoravaju edukatorice.

"Jedan od najvećih problema jest činjenica da postoji jako puno alternativnih termina i mnogi od njih imaju druga značenja. To može biti riskantno jer dijete može biti neshvaćeno, posebno ako je iskusilo neki oblik seksualnog zlostavljanja koji bi trebalo prijaviti", objašnjava Carnagey.

Pročitajte više