Ella Dvornik i njena kćerkica obule različite čarape i poslale važnu poruku

Foto: Instagram

AKO danas ugledate nekoga u različitim ili šarenim čarapama, ne biste se trebali iznenaditi. Naime, obilježava se Svjetski dan osoba rođenih s Down sindromom pa se u njihovu čast u cijelom svijetu nose rasparene čarape.

To su učinile i Ella Dvornik i njena kćerkica Balie i pozvale sve ljude da učine isto.

“Danas je svjetski dan osoba s Downovim sindromom. U znak podrške obucite danas različite ili šarene čarape na posao ili na kavu”, napisala je Ella koja je obula jednu crnu čarapu, a drugu bijelu s crnim prugama, dok je za malenu Balie odabrala jednu crne boje i jednu sive.

“Ja sam danas Relji ne znajući za ovo obukla različite”, komentirala je glumica Petra Kurtela, dok su drugi napisali da i inače nose rasparene čarape.

Prvi put pokrenuta u Singapuru, ova akcija postala je popularna u cijelom svijetu, a navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

U prosjeku se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom, a imaju određeni stupanj poremećaja u razvoju koji se razlikuje od slučaja do slučaja pa su tako neke od najčešćih fizičkih osobina manji stas, slab mišićni tonus i uzlazni nagib očiju.

Pročitajte više