Evo čega se djeca najviše boje nakon potresa

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

POTRESI mogu biti zastrašujući, a za djecu i odrasle je prirodno da se boje. Prema Nacionalnom udruženju školskih psihologa, potrese je posebno teško podnijeti jer dolaze bez upozorenja, a nakon njih slijede i naknadni. Uz kontinuirano tresenje, svjedoci potresa ne doživljavaju jasan kraj krize. 

Neka djeca i odrasli mogu imati reakcije vrlo brzo nakon događaja, a kod drugih se mogu javiti tjednima ili mjesecima kasnije. 

Američki Nacionalni institut za mentalno zdravlje ističe nekoliko savjeta kojima ćete moći pomoći djeci tijekom i nakon potresa.

Tijekom potresa

Tijekom potresa djeca će se uplašiti, vjerojatno postati plačljiva i tražiti bliskost. Htjet će svoje roditelje, a čak i ako znaju obavljati nuždu na WC-u, mogu doživjeti nezgodu ili osjetiti mučninu koja izaziva povraćanje. 

Tijekom katastrofe se saberite. Djeca će se vama i drugim odraslim osobama obratiti za pomoć, a vaše reakcije im daju smjernice kako se ponašati.

Kad se uvjerite da je opasnost prošla

Dajte djeci do znanja da razumijete zašto se boje. Utješite ih zagrljajem ili umirujućim riječima. Ako ste odgojitelj ili nastavnik, uvjerite djecu da njihovi roditelji znaju gdje su i da će doći po njih čim budu mogli. S vama su na sigurnom i pazit ćete na njih.

Nakon potresa

Vratite se rutini čim je prije moguće. Otvoreno izrazite vlastite brige i dajte djeci do znanja da se normalno bojati. Potaknite djecu da razgovaraju o vlastitim strahovima te da crtaju ili pišu o svojim osjećajima.

Imajte na umu da djeca nakon traume mogu početi sisati palčeve, teško jesti ili imati poteškoće sa spavanjem. Neka djeca doživjet će regresiju. Nemojte im govoriti da se ponašaju kao bebe.

Djeca se nakon potresa najviše boje ove četiri stvari: 

  • da će se potres ponoviti
  • da će se netko ozlijediti
  • da će biti odvojeni od obitelji
  • da će ostati sami

Odgojitelji i nastavnici bi trebali imati razumijevanja i za roditelje koji će se možda nakon ovakvih događaja bojati napustiti svoju djecu. Uvjerite ih da će se uz podršku većina djece oporaviti bez trajnih problema. Pokušajte prepoznati ima li kod djece trajnih znakova emocionalne nevolje, a ako je dijete uznemireno više od nekoliko tjedana nakon potresa, obitelj će možda morati potražiti stručnu pomoć. Iako se većina djece potpuno oporavi nakon katastrofe, druga mogu imati dugotrajnije probleme koji zahtijevaju liječenje, uključujući depresiju i posttraumatski stresni poremećaj.

Imajte na umu da biste vi također mogli imati emocionalnih poteškoća nakon traumatičnog događaja i vodite računa o sebi.

Pročitajte više