Evo kako kineski roditelji postaju superiorni u modernom svijetu

Foto: Shutterstock

KINESKI roditelji ulažu ogromnu količinu energije u odgoj svakog djeteta, toliko da je to postao globalni stereotip. Prema studiji iz 2015. godine, koju je provelo Sveučilište Nebraska-Lincoln, suprotno raširenoj percepciji da su kineski roditelji isključivo orijentirani na akademska postignuća, primijećeno je da suvremeni kineski roditelji brinu mnogo više i na dubljoj razini o dobrobiti njihove djece, u fokus stavljajući njihovo psihičko zdravlje i socio-emocionalno blagostanje.

Razbijeni stereotipi: Odgoj djece u modernom svijetu

Štoviše, studija pokazuje da su kineski roditelji danas više autoritativni nego autoritarni, što dodatno dovodi u pitanje stereotipe ljudi o kineskom roditeljstvu. I dok autoritativno i autoritarno roditeljstvo mogu zvučati slično, jednostavno rečeno, autoritarno roditeljstvo zanemaruje djetetove potrebe dok zahtijeva njegovu poslušnost, a autoritativno uzima u obzir njegove potrebe i dopušta dijalog. Uz autoritativno roditeljstvo, vrata komunikacije su otvorena s obje strane, dajući djeci prostor da pogriješe i izraze se s poštovanjem.

Kako se okolnosti mijenjaju, socio-kulturna evolucija je neizbježna, često mijenjajući zajedno s njom određene obiteljske vrijednosti, dinamiku i ukupni stav u odgoju djece.

Kina se prilagođava globalnim trendovima roditeljstva

Roditeljske ideologije i prakse neprestano se mijenjaju kao odgovor na razvoj društva, a isto vrijedi i za nove generacije kineskih roditelja. Mnogi od njih brzo se prilagođavaju i usklađuju svoje stilove roditeljstva s globalnim trendom davanja prioriteta pravilnoj socijalizaciji, psihološkom zdravlju, individualnom razmišljanju i općoj dobrobiti svoje djece, kao i uviđanju prednosti igre i odmora.

To, naravno, ne znači da se akademski uspjeh zanemaruje. Na temelju četverogodišnje studije, objavljene u časopisu Asian American Journal of Psychology, postoji jasan porast roditeljske topline i potpore autonomiji u azijskoj kulturi i smanjenje trenda autoritarne moći, unatoč zadržavanju svih vrijednosti o visokom akademskom uspjehu.

Roditeljstvo je, kao i život, stvar ravnoteže između neovisnosti i pravila, rada i igre. S autoritativnim stilom roditeljstva, veće samopouzdanje, kritičko razmišljanje, dobro ponašanje i akademski uspjeh postižu se poticanjem suradnje i komunikacije koje su i čvrste i fleksibilne, stvaranjem istinskih društvenih veza s drugima, vrednovanjem igre i učenja iz pokušaja i grešaka; sve to dovodi do bolje prilagodljivosti, emocionalnog zdravlja i samomotivacije, prema Psychology Todayu.

Pročitajte više