Evo kakva je kraljica Elizabeta II. bila kao majka

Foto: EPA

ZA KRALJA Charlesa, princezu Anne, princa Andrewa i princa Edwarda, dijeljenje majke s javnošću bio je dio odrastanja. Da stvar bude kompliciranija, kada je kraljica Elizabeta II. rodila Charlesa i Anne, bila je u svojim dvadesetima i tek je postala kraljica, što znači da je krunu i domovinu morala staviti ispred svega. Ali za Andrewa i Edwarda, rođene više od 10 godina kasnije, kraljica se konačno opustila u svojoj ulozi monarha i mogla je uživati u majčinstvu. Evo kako zapravo izgleda imati kraljicu za svoju majku.

Ponekad je ne bi bilo mjesecima

Tijekom svoje vladavine, kraljica je često odlazila na duga putovanja u strane zemlje, ali ništa nije bilo kontroverznije od prekomorske turneje po Commonwealthu na koju je krenula 1953. Tijekom šest mjeseci, Elizabeta je posjetila 13 zemalja - uključujući Australiju, Novi Zeland, Bermudu, Jamajku i Ugandu. Charles je tada imao tri godine, a Anne je tek prohodala. Majka ih je ostavila kod kuće.

Kraljica je također ostavila Charlesa i Anne na par mjeseci kad je išla u posjetu Philipu na Malti. Iako je to vrijeme opisala kao najsretnije u životu, navodno ju je jednako rastužilo kao majku.

Charlesa i Anne su uglavnom odgajale dadilje

Iako je bila presretna što je postala majka, kralj Charles rekao je da su mu dadilje pomogle u odgoju, učile ga igrati se, kažnjavale ga, nagrađivale, čak i promatrale njegove prve korake.

Ipak, povjesničar Robert Lacy smatra da ne treba biti prestrog prema kraljici jer je ona rekreirala način na koji je i sama odgajana. Njezini roditelji su je često povjeravali na brigu osoblju i učiteljima, a djecu bi viđali nakon doručka i poslijepodnevnog čaja.

Znala je da njezino najstarije dijete ne može raditi što mu je suđeno dok ona ne umre

Charles se čitav svoj život pripremao preuzeti prijestolje. Kao princ od Walesa s najdužim stažem u povijesti, desetljećima je čekao da dođe na tron. Iako je ta činjenica emocionalno bila komplicirana za samu kraljicu, bila je svjesna da njezin najstariji sin ne može raditi ono što mu je suđeno dok ona ne umre.

Imala je omiljeno dijete

Ljudi nagađaju da je jedan od razloga zašto je princ Andrew prošao bez posljedica nakon skandala s Jeffreyjem Epsteinom taj što je on kraljičino najdraže dijete. Andrew je rođen deset godina nakon Charlesa, u vrijeme kad je Elizabeta bila osam godina na tronu. To joj je omogućilo da se opusti i uzme slobodno vrijeme. Punih 18 mjeseci brinula je za njega, što je luksuz koji nije imala s Charlesom i Anne. Andrewovo rođenje smatra se novim poglavljem za brak Elizabete i Philipa.

Nije dopuštala djeci da jedu češnjak

Češnjak je zabranjen za sve članove kraljevske obitelji. Kraljica ga nije voljela, a svi ga izbjegavaju zbog ogromnog broja dužnosti i javnih razgovora koje vode u danu.

Charlesa je ostavila samog u internatu

Pokušavajući ga očvrsnuti, Philip je poslao Charlesa u internat u udaljenom dijelu Škotske. Svako jutro započinjalo je ledenim tušem. Kada se Charles 1957. tamo razbolio od gripe, kraljica mu je napisala pismo, umjesto da ga je posjetila. Povijest se ponovila još jednom, četiri godine kasnije, kada je kraljica ostala na turneji po Indiji, umjesto da posjeti sina koji se ponovno razbolio.

Dojila je

Unatoč tome što je kraljevska sklonost bila pustiti osoblju da brine o djeci i angažirati dojilje, Elizabeta je dojila svu svoju djecu, baš kao i njezina majka nju.

Charles ju je smatrao distanciranom

Odnos Charlesa i njegove majke bio je složen. Voljeli su se, ali nedostajalo je privrženosti. Jednom prilikom je i sam ukazao da je njihov odnos kompliciran. Svoju majku je opisao kao “ne toliko ravnodušnu koliko distanciranu osobu”.

Pročitajte više