Evo što ime koje ste odabrali za dijete govori o vama

Foto: Pixabay

VEĆINA roditelja prije dolaska bebe provjeri značenje imena koje su za nju odabrali i to je potpuno razumljivo. Naime, stručnjaci potvrđuju da ime koje odaberete za svoje dijete neće samo odrediti njegov život već mnogo toga govori i o vama. Prema mišljenju engleskog psihologa i terapeuta Aarona Surteesa, odabir imena usko je povezan s osobnošću roditelja.

''Ime uistinu ima velik utjecaj na to kako vas drugi doživljavaju, a postoje i mnoge studije koje pokazuju da ime utječe na to kako se ponašate, ali i na to što ćete jednoga dana postati. Naše ime je prvo što ljudi obično doznaju o nama te je kao takvo temeljni element koji utječe na naš razvoj dok pokušavamo ispuniti očekivanja društva'', objašnjava Surtees za The Sun.

Stoga, postoje određeni razlozi zbog kojih budući roditelji pokazuju sklonost prema nekom dječjem imenu, a evo što to zapravo otkriva o njima.

1. Dva imena

Tijekom posljednjih nekoliko godina sve veći broj roditelja odlučuje se za dva imena. Iako se može činiti da to rade kako bi bili u trendu, psiholozi se slažu da je pravi razlog to što se roditelji odabirom dva ili više imena pokušavaju ''popeti'' na društvenoj ljestvici te ih zbog toga i nazivaju društvenim penjačima. S tim se slaže i Surtees.

''Svjesni su da drže korak s vremenom i ne sumnjaju da će njihovo dijete postići uspjeh povezujući se s određenim načinom života. Možda se već u trenutku osnivanja obitelji nalaze u prestižnim krugovima pa je to prilika da se dodatno istaknu i postignu željeni doživljavaj njih kao obitelji'', objašnjava psiholog dodajući da se ovi roditelji najčešće vole družiti i pokazivati okolini vlastita postignuća.

2. Jednosložna imena

Roditelji koji biraju ovakva imena za svoje dijete uglavnom su jednostavni, prizemljeni i nije im u interesu privući pozornost okoline, barem ne imenom svog mališana.

''Oni žele da im se dijete uklopi i bude dio čopora. Takvi roditelji dolaze iz normalne sredine. Njima ne smeta i čak im se sviđa kada se netko drugi zove isto jer to može implicirati da su poput ostalih, što im je poznato i gotovo utješno. Kada je riječ o njihovom karakteru, najčešće imaju veliku grupu prijatelja i blizak odnos sa svojom obitelji'', objašnjava.

3. Inovativna i/ili posebna imena

Pokušavajući razmišljati izvan okvira i kloniti se klasičnih imena, mnogi će roditelji odabrati neobičnije ime. Ipak, prema mišljenju psihologa, biranje takvog imena uglavnom je taktika za postizanje određenih ciljeva roditelja.

''Ovi roditelji pucaju visoko. Već su pomno isplanirali karijeru budućeg djeteta, a svojim strateškim umjetničkim imenom nadaju se da će se njihovo dijete izdvojiti iz mase. Oni žele za njih sve ono što su u životu sami željeli postići, ali možda nisu imali prilike ili mogućnosti. Roditelji koji biraju inovativna imena mogli bi biti pomalo nametljivi i imati velika očekivanja od svoje djece, što može postati problem u kasnijoj, pubertetskoj dobi'', ističe Surtees.

4. Imena inspirirana slavnim ličnostima

Neki roditelji inspiraciju za ime svog budućeg djeteta pronalaze u slavnim ličnostima, bez obzira na to je li riječ o njihovom omiljenom filmskom liku ili poznatom umjetniku kojim su bili zaluđeni kao klinci.

''Odabir imena inspiriran slavnom ličnošću zapravo otkriva da su roditelji veliki ljubitelji popularne kulture i da se ponose time. Vole televiziju, gledaju zabavne emisije te će prvi rezervirati ulaznice za koncerte ili neka druga zabavna događanja. Isto tako, iznimno su aktivni u društvu'', ističe psiholog.

Pročitajte više