Francuska želi udvostručiti plaćeni dopust za očeve i učiniti ga obveznim

Foto: Pixabay

FRANCUSKA će uskoro uvesti obvezan očinski dopust. Ovoga tjedna predsjednik Emmanuel Macron otkrio je svoj plan koji će omogućiti očevima da nakon porođaja budu kod kuće mjesec dana.

Macron je istaknuo koliko su važni intimni trenuci roditelja i njihovih novorođenih beba.

"Kad beba stigne na svijet, nema razloga da se o njoj brine samo mama. Važno je imati veću jednakost u podjeli odgovornosti", kazao je.

Od sada otac ili drugi roditelj u istospolnim zajednicama može uzeti 14 slobodnih dana nakon rođenja djeteta. Macron se nada da će udvostručiti taj broj na 28 dana. Povrh toga, očevi će primati dnevnice koje bi se isplaćivale iz državnog zdravstvenog osiguranja Francuske. Slobodni dani bili bi obvezni u minimalnom trajanju od sedam dana. 

Prema Macronu, tvrtke koje ne dopuštaju svojim zaposlenicima da uzmu tjedan dana plaćenog očinskog dopusta kaznit će se sa 7500 eura. 

"Vrijeme je bitan faktor u uspostavljanju veze između djeteta i roditelja. Trenutačno razdoblje od 14 dana je prekratko", pojašnjava francuski predsjednik.

New York Times izvještava da očevi u Francuskoj mogu koristiti dopust od 2002. godine, ali procjenjuje se da ga koristi oko 70 posto očeva.

Majke u Francuskoj moraju nakon porođaja uzeti rodiljni dopust u minimalnom trajanju od 16 tjedana, a nakon rođenja trećeg djeteta 26 tjedana. Za to vrijeme primaju naknadu od države.

Macronov plan trebao bi stupiti na snagu u srpnju 2021. godine.

Hrvatska je među državama članicama Europske unije jedna od zemalja u kojoj očevi najmanje koriste roditeljske potpore. Finska svojim državljanima omogućuje korištenje prava jednako plaćenog roditeljskog dopusta bez obzira na spol u trajanju od 164 dana.

Pročitajte više