Geografski jezik kod djece: Kako ga prepoznati i je li opasan?

Foto: Shutterstock

ČESTO možemo čuti da jezik otkriva potencijalna zdravstvena stanja od kojih neka mogu biti opasna pa ih je potrebno prepoznati na vrijeme. Jedna od promjena koje se često javljaju jest i takozvani geografski jezik, a točan uzrok još uvijek nije poznat. Najčešće se javlja kod djece do četvrte godine, a dvostruko češće javlja se kod djevojčica nego kod dječaka. No, kako prepoznati geografski jezik i što on uopće označava?

Geografski jezik je upalno, ali bezopasno stanje koje zahvaća površinu jezika. Kako donosi Klinika Mayo, jezik je obično prekriven sitnim, ružičasto-bijelim izbočinama (papilama), koje izgledaju kao izbočine. Kod djece s geografskim jezikom mrljama na površini jezika nedostaju papile te se pojavljuju glatki, crveni otoci, često s blago uzdignutim rubovima. Izgledom podsjeća na geografsku kartu, odakle i dolazi ovaj naziv.

Djeca u većini slučajeva nemaju nikakve simptome, iako se ponekad mogu žaliti na pojačanu osjetljivost prilikom konzumiranja vruće, kisele ili začinjene hrane. Isto tako, kod nekih se mališana znaju pojaviti rane u ustima, bolovi u grlu te loš zadah.

S obzirom na to da geografski jezik kod djece ne izgleda nimalo lijepo, često se roditelji zabrinu da je riječ o simptomu koji ukazuje na neku ozbiljniju bolest. Međutim, to nije točno jer je geografski jezik potpuno bezopasno stanje koje samo prolazi nakon određenog vremena, bez potrebne terapije.

Pročitajte više