Glumica mora roditi bez epiduralne anestezije zbog autoimunog poremećaja

Foto: EPA

MANDY Moore planira roditi bez pomoći lijekova za ublažavanje boli, ali ne zbog vlastitog izbora, već medicinskog razloga. 38-godišnja glumica objasnila je za Today Parents da ima autoimuni poremećaj zbog kojeg ne može primiti epiduralnu anesteziju.

"Moji trombociti su preniski za epiduralnu", izjavila je te dodala da pati od stanja koje se zove imunološka trombocitopenična purpura. Zbog toga je i prvo dijete, 17-mjesečnog sina Gusa rodila bez lijekova za ublažavanje boli.

"Mogu to proći još jednom, iako je užasno. Voljela bih da je epiduralna jedna od opcija, ali izgurat ću kao prošli put", komentirala je Moore, koja drugo dijete treba roditi u listopadu.

Prema klinici Mayo, imunološka trombocitopenična purpura javlja se kada imunološki sustav napadne i uništava trombocite. Ako se stanje u trudnoći ne shvati ozbiljno, može dovesti do većeg rizika od obilnog krvarenja tijekom poroda.

Epiduralna anestezija donosi trajno olakšanje bolova u cijelom donjem dijelu tijela, pri potpunoj svijesti. Žene koje imaju nizak krvni tlak, poremećaj krvarenja, infekciju kože na mjestu gdje se stavi kateter ili one koje su alergične na lokalnu anesteziju neće moći primiti epiduralnu.

Pročitajte više