Hrvati među rijetkima znaju koliko je točno potrebno majci za oporavak nakon poroda

Foto: 123rf

HAJDE da Hrvati u nečemu prednjače i barem po nečemu uvažavaju žene puno bolje nego što je to običaj u svijetu. Kao da su naši zakonodavci točno znali koliko je to točno potrebno da žena dođe k sebi nakon što rodi dijete, jer novije studije kažu baš ono što hrvatske mame znaju - ne manje od godinu dana! 

Sama trudnoća i porod ostavljaju veliki trag na tijelu svake mame, a s obzirom da se nema vremena odmoriti sama, onako propisno, logično je da je period pravog oporavka puno duži nego kod klasičnih bolesnika i postoperativnih zahvata. 

Postoji period od 40 dana - odnosno 6 tjedana kojih se mnoge zemlje svijeta drže kao jedino pravilo za određivanje dozvoljenog oporavka, odnosno porodiljnog dopusta, no da je to zaista premalo, pokazala je studija na čelu s doktoricom Julie Wray sa Salford Universityja iz Engleske, a koja je intervjuirala jako puno žena u različitoj dobi postporođajnog doba. I sve su zaključile da je potpun oporavak u roku od šest tjedana čista fantazija. Jer tu nije sam riječ o fizičkom oporavku. Daleko od toga. 

>>>Koliko traje porodiljni dopust po zemljama i za koliko novca majke ostaju kod kuće<<<

Naravno - važno je oporaviti se mentalno da bi se odjednom, uz bebu, mogle opet posvetiti i svom poslu. A to nije lako ako živite primjerice u Americi gdje je porodiljni dopust kratak samo tri mjeseca, ili u zemljama gdje je još i gore. 

Za razliku od Hrvatske i zemalja gdje porodiljni dopust traje i do tri godine za jedno dijete, u nekim je zemljama čak i uobičajeno da se majka i beba već nekoliko sati nakon normalnog poroda otpuštaju kući. 

"A ženama je toliko potrebno da njihov oporavak propisno starta već u bolnici gdje bi trebale ležati nekoliko dana ne samo da se fizički oporave i stanu na noge, već da se u miru priviknu i nauče štošta o bebi koju su upravo dobile. To je tolika promjene za svaku ženu da je nelogično očekivati da će se u tako kratkom roku oporaviti i priviknuti se na novu, najzahtjevniju zadaću.", naglasila je doktorica Wray i otkrila da - iako svaka žena ima svoj ritam oporavka, optimalno je očekivati da će u roku od godine dana doista biti spremna. 

Da ne govorimo o tome koliko bebi samoj znači 24 satna blizina što je dulje moguće. 

 

Pročitajte više