I za cure i za dečke: Ova imena nikada nisu bila popularnija

Foto: 123RF

ODABIR imena za vaše nerođeno dijete može se pretvoriti u pravu muku, ali i izazvati nesuglasice s partnerom. Mnogi ističu kako su tek tada shvatili koliko imena moraju eliminirati jer ih povezuju s ljudima koji im nisu osobito dragi. 

No, ako pri odabiru imate i određene uvjete, poput onog da želite uniseks ime koje pristaje i djevojčicama i dječacima, potraga za imenom mogla bi postati još teža.

Ipak, možda vas utješi činjenica da su upravo rodno neutralna imena sve popularniji odabir među budućim roditeljima. Prema podacima koje je prikupio Net Credit, njihova popularnost je porasla za impresivnih 88 posto u razdoblju od 1985. do 2015. godine, navodi Huffington post.

"Neki današnji roditelji ne žele da se njihova djeca pokoravaju očekivanjima starijih generacija koja kažu da se dječaci penju po drveću, a djevojčice se igraju lutkama.Zato svojoj djeci daju rodno neutralna imena koja za sobom ne vuku nikakve rodne predrasude", navodi se u objavi Net Credita.

Nadalje, mnogi vjeruju kako upravo takva imena u budućnosti mogu pomoći da izbjegnemo rodne predrasude u akademskom i poslovnom svijetu. 

Sve u svemu, još od 1910. godine Casey, Riley i Jessie bila su najpopularnija uniseks imena širom SAD-a, dok je prošle godine najčešći odabir bio Avery.

Ako vam se sviđaju strana imena, netipična za domaće područje, možete odabrati neko od ovih: Harper, Kai, Parker, Ari, Charlie, River ili Elliot. No, ako su vam ipak draža imena koja su nešto češća u Hrvatskoj, a pristaju i djevojčicama i dječacima, možda vam se svidi neko od ovih: Saša, Vanja, Matija, Mare, Nikica, Leni, Erin, Rene, Noa ili Aleks.

Pročitajte više