Dječja imena s početka 20. stoljeća ponovno se vraćaju u modu

Dječja imena s početka 20. stoljeća ponovno se vraćaju u modu
Foto: Instagram

STAROMODNA imena već su neko vrijeme u modi, a sve veći broj budućih roditelja sada bira imena koja su bila popularna početkom 20. stoljeća. Za djevojčice su hit imena Florence i Ivy koja su bila popularna početkom 90-ih, a sada su ponovno u top 20 najpopularnijih.

Muško ime Arthur također je prvi put nakon 1924. godine na listi deset najčešće biranih imena za dječake.

Imena kao što su George, William, Edward i Elizabeth na ljestvici 100 najpopularniji su cijelo vrijeme. 

Novopečeni roditelji, prenosi britanski Metro, sve se rjeđe odlučuju za imena Kenneth, Roger, Keith, Terence i Barry koja su bila najpopularnija 40-ih 50-ih godina prošlog stoljeća. Isto je i kada su u pitanju ženska imena popularna u to doba kao što su Christine, Jean, Ann, Susan, Janet, Maureen, Carol, Pauline, Joan i Pamela. Nijedno se ne nalazi u 1000 najpopularnijih za 2018. godinu.

Pada interes čak i za imena koja su bila popularna prije deset godina.

U Zagrebu su, prema portalu Značenje imena, do 1929. među djevojčicama prevladavala imena Marija, Ana, Dragica, Ljubica, Kata i Milka, a među dječacima Ivan, Josip, Stjepan, Franjo i Dragutin.

U Splitu je najveći broj ženskih novorođenih beba, uz Mariju i Anu, dobivao ime Mara, Iva i Anka, dok su među muškim Splićanima do 1929. najpopularnija imena bila Ivan, Ante, Josip, Petar i Mate.

Listu najpopularnijih imena za bebe 2018. godine u Hrvatskoj pogledajte ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara