Imate temperamentno dijete? Znanstvenici misle da znaju što bi moglo pomoći da zaspi

Foto: Shutterstock

AKO imate temperamentno malo dijete, moglo bi se isplatiti uključiti maženje u njegovu rutinu prije spavanja, sugerira nova studija. Istraživači su otkrili da su pasivni trikovi koji pomažu djetetu da zaspi, kao maženje, pjevanje i čitanje, pozitivno povezani s djetetovim temperamentom.

S druge strane, aktivnosti poput šetnje, vožnje ili igranja s djetetom imaju negativan učinak, zaključio je tim međunarodnih znanstvenika koji je do zaključka došao temeljem analize 841 roditelja iz 14 zemalja. Svi su imali djecu u dobi između 17 i 40 mjeseci. Roditelji su zamoljeni da navedu kakav je temperament njihovog mališana i da odgovore na pitanje koje tehnike koriste kako bi dijete potaknuli na spavanje. 

Zemlje u kojima su roditelji najviše koristili pasivne trikove prije spavanja su SAD, Finska i Nizozemska, dok su Rumunjska, Španjolska i Čile na vrhu liste po pitanju korištenja aktivnih tehnika.

"Naša studija pokazuje da su roditeljske tehnike uspavljivanja uvelike povezane s temperamentom djeteta u različitim kulturama, što potencijalno utječe na njihov razvoj. Na primjer, zemlje s većim oslanjanjem na pasivne strategije imale su malu djecu s višim rezultatima društvenosti", kaže jedna od autorica studije, Christie Pham sa Sveučilišta Washington State.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Frontiers in Psychology.

Pročitajte više