Istraživanje pokazalo: Veganke su izloženije riziku od komplikacija u trudnoći

Foto: Unsplash

ŽENE koje konzumiraju vegansku prehranu u većem su riziku od razvoja komplikacija tijekom trudnoće, pokazalo je novo istraživanje. Te su trudnice izložene većem riziku od razvoja preeklampsije i rađanja beba s manjkom težine.

Istraživanje Sveučilišta u Kopenhagenu, objavljeno u časopisu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, pokazalo je zanimljive rezultate. Istraživači su analizirali podatke iz 66.738 trudnoća danskih žena između 1996. i 2002. godine. Od toga se 65.87 žena istaknulo kao svežderi, 66 kao vegetarijanke koje jedu ribu i perad, 183 kao vegetarijanke, a 18 kao potpune veganke.

Nizak unos proteina može biti povezan s malom porođajnom težinom djeteta

Na temelju upitnika koji su dali ispitanicama, istraživači su otkrili da je unos proteina bio manji među vegetarijankama (13.3 posto) i vegankama (10.4 posto) u usporedbi s ženama koje su u prehrani jele sve (15.4 posto). Zbog toga su zaključili da bi nizak unos proteina mogao biti povezan s malom porođajnom težinom djeteta.

"Unos mikronutrijenata također je bio znatno manji među vegankama, ali kada su u obzir uzeti dodaci prehrani, nisu uočene veće razlike", napisali su istraživači, prenosi New York Post.

No ako trudnice ne uzimaju dodatke prehrani kojima u tijelo unose željezo i vitamin B12, koje bi inače dobile putem prehrane, može doći do komplikacija i razvoja preeklampsije i srodnih poremećaja u trudnoći.

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u trudnoći koja utječe na majku i nerođeno dijete. To je stanje koje se razvija nakon dvadesetog tjedna trudnoće, a karakterizira ga visoki krvni tlak i razina proteina u mokraći. Ako se razvije, može oslabiti funkciju bubrega i jetre, utjecati na zgrušavanje krvi, dovesti do tekućine u plućima, uzrokovati napadaje i, u teškim slučajevima, smrt majke i djeteta.

Pročitajte više