Jesu li negativna životna iskustva povezana s traumama iz djetinjstva?

Foto: Pexels

NEGATIVAN fokus na prošlost može imati veliku ulogu kada je riječ o depresiji u odrasloj dobi.

Nova istraživanja pokazala su da zadržavanje na traumi iz djetinjstva može stvoriti negativna životna iskustva u budućnosti. Dječja trauma je nešto što se dogodilo mnogim ljudima, a posljedice su nevjerojatno složene. Svaki pojedinac možda neće shvatiti da se bori s traumom iz djetinjstva dok ne postane stariji i ne počne sam odgajati svoju djecu.

Sada postoji studija koja pokazuje što se može dogoditi ako majka ili otac ne mogu krenuti dalje zbog svoje prošlosti. Objavljena je u Journal of Psychiatric Researchu, a ističe da negativni fokus na prošlost može igrati veliku ulogu kada je riječ o depresiji u odrasloj dobi i utjecaju na vlastitu djecu.

Tim istraživača proučio je 93 pacijenta s depresijom i 69 kontrolnih ispitanika. Svi su ispunili upitnik koji je proučavao vrste zlostavljanja u djetinjstvu i vremenske perspektive. Nije iznenađujuće da su oni koji su proživjeli zlostavljanje u djetinjstvu uporno razmišljali o svojoj negativnoj prošlosti.

Također je bilo vjerojatnije da će sebe vidjeti i opisivati onako kako definiraju stvari koje nisu mogli kontrolirati i nisu se vjerojatno sjećali svoje prošlosti s veseljem. Studija je pokazala značajnu vezu između traume iz djetinjstva i sadašnjeg razmišljanja.

Što je osoba više proživljavala trauma u djetinjstvu, to je veća vjerojatnost da će se usredotočiti na svoju prošlost i neće uživati u sadašnjosti. Kada se to odnosi na roditelja, uvelike može utjecati na njegovu sposobnost da krene dalje i uživa u sadašnjem i budućem životu sa svojom djecom. Stručnjaci naglašavaju važnost liječenja i podrške onima koji imaju neriješene traume iz djetinjstva kako bi im pomogli da napreduju u životu te da se fokusiraju na vrijeme koje dolazi.

Trebali biste razmisliti želite li svoje traume projicirati na svoje dijete i okolinu u kojoj se trenutno nalazite. Budite svjesni toga da ste sada vi oni koji mogu nekome biti izvor traume ili izvor prelijepog djetinjstva. Izbor je na vama.

Pročitajte više