Jesu li stari očevi sebični? Očinstvo nakon 55. značajno povećava rizik od autizma

Foto: EPA

ROĐENJEM sedmog djeteta Roberta De Nira (79) ponovno se pokrenula rasprava o dobi u kojoj ljudi više ne bi trebali pokušavati imati djecu. Mnogi se danas na taj korak odlučuju kasnije u životu i većina je svjesna da to nosi neke rizike.

Primjerice, velika studija objavljena 2006. godine otkrila je da rizik od autizma raste kako muškarac stari. Kod muškaraca je nakon 50. godine 10 puta veći rizik da će imati dijete s autizmom nego kod muškaraca u 20-ima. A svako desetljeće nakon toga rizik se udvostručuje.

Studija iz 2018., koja se radila koristeći podatke o više od 40 milijuna poroda u SAD-u, pokazala je da očevi stariji od 45 imaju 14 posto veće šanse od očeva u 20-im i 30-im godinama da će njihove bebe biti rođene prerano i s niskom porođajnom težinom.

Također se vjeruje da stariji očevi imaju veći rizik da dobiju dijete patuljastog rasta, dijete s određenim psihijatrijskim poremećajima poput shizofrenije te bipolarnim i kardiovaskularnim stanjima.

"Riskantno je imati dijete u starijoj dobi jer stariji roditelji nisu isti kao 20-godišnji roditelji", rekao je liječnik Stuart Fischer, koji se osvrnuo i na slučaj slavnog glumca Roberta De Nira.

"Hoće li on kao 80-godišnji otac otići na bejzbolsku utakmicu i provjeriti djetetovu zadaću? Odgovor je ne, ako mislimo samo na njega, ne i na njegove pomoćnike.

Prosječna dob novopečenih roditelja, posebice majki, posljednjih desetljeća je u stalnom porastu. Stručnjaci vjeruju da je to zato što sve više žena odlučuje prvo postati financijski stabilno i izgraditi karijeru, a onda imati djecu.

Žene koje čekaju da dobiju djecu nakon 30. godine izlažu se raznim rizicima, od urođenih mana do kromosomskih abnormalnosti, kao što je Downov sindrom. Šanse za rađanje djeteta s Downovim sindromom kod žena od 25 godina su 1 naprema 1250, a kod žena od 40 godina 1 naprema 10. To se događa zato što su starije jajne stanice izložene većem riziku od nepravilne diobe kromosoma tijekom mejoze.

Pročitajte više