Još malo dobrih vijesti za starije mame

Foto: 123rf

AKO ste jedna od onih (sve brojnijih) žena koje su prvu trudnoću, odnosno prvo dijete dobile nakon 35. godine svjesne ste vjerojatno svakakvih rizika koji se spominju, što od strane liječnika, što znanosti te nešto i od medija. Majčinstvo je naravno divno kada god postale majke, i zapravo je jako puno prednosti koje se pripisuju mladim mama, ali i starijim mamama, baš kao i rizika koji se također pripisuju i jednima i drugima. Različitih naravno.

No nekako kada se god spomenu starije rodilje, dakle trudnice, u temi najčešće iskrsnu rizici kao što je veća vjerojatnost povišenog krvnog tlaka, gestacijski dijabetes, čak i pobačaj.

Međutim, najnovija studija objavljena prije nekoliko dana donosi jednu jako lijepu vijest upravo starijim rodiljama.

>>>10 prednosrti rađanja nakon 35.-e<<<

Istraživanja su naime pokazala da tijekom trudnoće i neposrednog nakon poroda dosta žena doživi moždani udar, i to masovno mlađe, a ne starije trudnice. Istraživanje su napravili stručnjaci Columbia University Medical Centera te su i sami nemalo iznenadili rezultatima. A do njih su došli tako što su prikupili svu dokumentaciju pacijentica koje su u razdoblju od 2003. do 2012.godine hospitalizirane zbog moždanog udara, u svim bolnicama u New Yorku.

I tako su došli do otkrića da je moždani udar pogodio svaku 15 ženu/majku na 100.000 pacijentica u dobi do 24 godine, što je velika razlika u odnosu na grupu starijih majki za koje je utvrđeno kako je tek svaka 6. (prosječno 6,4) od 100.000 pacijentica doživjela udar. Drugom računicom - 18 posto mladih majki doživljava moždane udare u trudnoći i neposredno nakon poroda, u odnosu na tek 1,4 posto starijih majki, u dobi od 35 do 55 godina.

>>>Znate li koje su sve prednosti ako ste prvi put postale majke nakon 35. godine?<<<

Dakle, starije trudnice i majke, znajte da su kod vas neki zdravstvenici rizici zaista veći u odnosu na mlade mame, ali budite sretni, možda udar nije na toj listi.

 

Pročitajte više