Ne baš lijepe vijesti o hormonskim pilulama

Ne baš lijepe vijesti o hormonskim pilulama

Foto: 123rf

POZNATA je fama da hormonske pilule nisu baš najbolje za organizam žena koje ih piju redovito, no uz sve preglede koje bi svaka žena prije odabira prave pilile morala napraviti, uz sva poboljšanja, uz sve studije i medicinske napretke čini nam se da je pilula ipak jedna od boljih kontraceptivnih sredstava i da s njom nema problema. Doduše, ta fama o relativnoj štetnosti kao i njenoj katkad neučinkovitosti i dalje je prisutna među ženama. Veliki broj njih i dalje se pita - što će se dogoditi s organizmom jednom kada prestane piti pilulu, ili - hoće li i se i njoj dogoditi neka od poznatih nuspojava kao što je debljanje, pojačana dlakavost i slično, i što će se na koncu dogoditi s hormonima.

Bilo bi lijepo kada bi mogli reći da se neće dogoditi ništa od navedenog, međutim - neke nove studije otkrile su ne baš lijepu vezu između hormonalnih pilula protiv začeća s depresijom.

Riječ je o velikoj studiji na kojoj su radili stručnjaci Sveučilišta u Kopenhagenu, a koji su tijekom 13 godina pratili više od milijun Dankinja i došli do šokantnog otkrića da su žene koje su bile podložnije depresijama pile upravo hormonske pilule koje su pojačavale simptome depresije za čak 40 posto. Čak i kod žena koje su samo šest mjeseci bile na piluli.

Sa studijom su počeli 2000. godine i pratili su žene u dobi od 15 do 34 godine te su došli do podatka da se simptomi depresije udvostručuju čak i kod onih žena koje su pile ne hormonske već pilule samo s progestagenom, a kod hormonskih su šanse za depresivna stanja utrostručena.

Naravno, rezultati i simptomi varirali su od žene do žene, posebno vezano uz njihovu dob, no još je šokantnije to da su depresiji najviše sklone upravo mlade djevojke.

>>>5 činjenica koje morate znati o spirali<<<

Upravo bi stoga liječnici pod obavezno morali upozoriti svoje pacijentice kako postoje velike šanse da će im pilula donijeti i negativne simptome poput depresije i u tom slučaju svakako uputiti na druge oblike kontracepcije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara