Kada nakon poroda krenuti s fizičkom aktivnošću?

Foto: 123rf

PRIJE SVEGA ne žurite s vježbanjem. S poslijeporođajnom gimnastikom i fizičkom aktivnošću se može započeti nakon 40 dana od porođaja, ali trebali biste se posavjetovati sa liječnikom jer nije svaka žena ista. Treba započeti malo po malo i postupno povećavati intenzitet vježbi uvijek u „dogovoru“ sa svojim tijelom.

Najbolja je kardiovaskularna vježba za ovo razdoblje, a to je hodanje. Za to možete iskoristiti šetnju s kolicima sa svojom bebom. Ako dojite, važno je unositi dovoljno tekućine tijekom vježbanja ili bilo kakve fizičke aktivnosti, kao i nakon vježbanja jer je nužno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. S vježbanjem trbušnih mišića ne biste trebale započeti prije nego vratite tonus zdjeličnih mišića.

Ako je porođaj bio normalan i vaginalan već u bolnici možete započeti s vježbanjem primjerenim tom dobu. U to vježbanje spadaju vježbe disanja (dugi i spori udah i izdah) i nježno istezanje ekstremiteta (savijanje, rotacija), te kratke šetnje hodnikom.

Većina liječnika će vam savjetovati da se strpite do šestog tjedna nakon porođaja, a drugi vam mogu savjetovati da, ovisno o tome kako se osjećate, počnete što prije s laganim vježbanjem, naglasak je na laganim. Uglavnom ovisi o tome jeste li se prije trudnoće i tijekom bavili fizičkom aktivnošću i je li bilo kontinuirano. Ako ste vježbali gotovo do porođaja , sasvim sigurno možete odmah krenuti s nježnim istezanjem, ovisno i o fizičkoj spremnosti. Ako ste u trudnoći prestali s vježbanjem ili nikada prije niste vježbali, bolje je krenuti vrlo polako. U svakom slučaju, posavjetujte se s liječnikom i ne zaboravite da su ligamenti jako slabi u prvim mjesecima nakon porođaja.

U prirodnom porođaju sudjeluju svi mišići zdjeličnog područja pa ih taj napor može oslabjeti. Zato se žena nakon porođaja treba najprije posvetiti vježbama koje jačaju i učvršćuju mišiće zdjelice. No s vježbama smijete započeti tek mjesec dana nakon porođaja. Za to su najbolje takozvane Kegelove vježbe koje je osmislio doktor Arnold Kegel. 

Pročitajte više