Kolumnist kaže da odrasli ne bi trebali davati pet djeci. Da, stvarno

Foto: Shutterstock

TVRDNJA da odrasli ne bi trebali davati pet djeci postala je viralna, natjeravši mnoge roditelje i stručnjake za mentalno zdravlje da djeci daju pet u znak protesta.

Kolumnist koji se bavi temama roditeljstva, John Rosemund, u nedavno objavljenom članku tvrdi da odrasli ne bi trebali davati pet djeci jer dijete nije ravnopravno odraslima.

"Neću lupiti po podignutom dlanu osobu koja nije moj vršnjak, što znači netko stariji od 21 godine, emancipiran i zaposlen. Daj pet nije prikladno između liječnika i pacijenta, suca i optuženika, poslodavca i zaposlenika, roditelja i djeteta ili bake i djeda i unuka", napisao je 74-godišnji Rosemund.

Nastavio je pojašnjavati da je "poštivanje odraslih važno za razvoj djetetovog karaktera, a davanje pet nije spojivo s poštovanjem".

"Dijete kojem je dopušteno dati pet odrasloj osoba ima prešutno dopuštenje razgovarati s tom odraslom osobom kao da su vršnjaci. Nemojte se čuditi ako svom djetetu date pet, a ono s vama razgovara kao da ste ravnopravni", dodao je.

Ovo nije prvo kontroverzno Rosemundovo mišljenje. Inače je i obiteljski psiholog te je ustvrdio da "ADHD nije stvaran", kao i da bi se roditelji trebali vratiti autoritativnom roditeljstvu. Jennifer Huget za Washington Post 2004. opisala je Rosemunda kao namjerno pozicioniranog kontroverznog provokatora.

Jedna studija iz 2015., koju su proveli istraživači s Notre Damea, otkrila je da su roditeljsko umirenje, stalna fizička prisutnost s obiljem nježnog dodira i razigrane interakcije ključni za dobrobit djeteta. Bez roditeljskog dodira, igre i podrške, prema istraživanju, djeca su "lošijeg mentalnog zdravlja, više su uznemirena u društvenim situacijama i manje su sposobna gledati stvari i situacije iz drugog kuta".

Pročitajte više